PRVI REKET SVIJETA

Ugasili kamere dok je Đoković bio na treningu, zbog straha od nereda, još se čeka odluka ministra

Portal "The Age" tvrdi i kako Đokovića čeka nova istraga zbog izjašnjavanja o prethodnim putovanjima dok je ulazio u Australiju

Novak Đoković. AFP

N. Aj.

11.1.2022

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković (34) i dalje je slobodan čovjek u Australiji, izvještavaju tamošnji mediji dok svijet, posebno region, čeka odluku ministra za imigraciju Aleksa Hovka (Alex Hawk) o mogućem poništavanju vize za Đokovića.

Prvi reket svijeta jučer je dobio pravnu bitku na Saveznom sudu u Melburneu, kada je sudac Enroni Keli (Anthony Kelly) zbog proceduralne greške australske granične policije prilikom Đokovićevog ulaska u zemlju prošli četvrtak presudio kako mu se treba vratiti viza i pustiti na slobodu.


Istu večer Đoković je, nakon što je neko vrijeme proveo u advokatskoj kancelariji kompanije koja ga je zastupala, otišao na trening u Rod Laver Areni i potvrdio kako želi nastupiti na Australian Openu, koji starta u ponedjeljak. Trenirao je i u utorak poslijepodne, prema tamošnjem vremenu. I to - iza zatvorenih vrata i bez signala.

U strahu zbog mogućih nereda, domaćini su isključili televizijski signal s Novakovog treninga pa je jedini način da ga vidite kako trenira bio - iz helikoptera.


U međuvremenu, ministar Hovk i dalje se nije oglasio oko mogućnosti da Đokoviću uskrati vizu. Iz njegovog kabineta poručuju kako temeljito proučava cijeli predmet, a portal "The Age" tvrdi i kako Đokovića čeka nova istraga zbog izjašnjavanja o prethodnim putovanjima dok je ulazio u Australiju.

Nole je po slijetanju u Melburne rekao da nije putovao 14 dana ranije, no zapravo je išao u Španiju, piše australski medij.

Kanal teniske akademije Soto iz grada Sotogrande objavio je na Staru godinu snimak kako se priprema na njihovim terenima.


Utvrdi li se da je lagao, prema australskim zakonima, prijeti mu maksimalna kazna od godinu dana zatvora.

Novak ni njegova porodica, također, još nisu razjasnili je li tenisač zaražen putovao na dodjelu nagrada mladim tenisačima Beograda i na snimanje za L'Equipe u Beogradu, jedan odnosno dva dana nakon pozitivnog testa na koronavirus od 16. decembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.