OGLASIO SE TENISER

Đoković priznao da je davao intervju dok je bio zaražen koronom, pa dodao: Moj tim je napravio nenamjernu grešku

Kad je riječ o mojoj prijavi za putovanje, nju je u moje ime podnio moj tim, i moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku koju je napravio kad je čekirao pogrešnu "kućicu" o mojim prethodnim putovanjima

Đoković trenira u Melburnu. AFP

Piše: N. Aj.

12.1.2022

Novak Đoković posljednjih je dana u žiži javnostizbog odlaska na Australian Open i sve ono što se dešavalo u Melburnu.

Tokom noći po našem vremenu najbolji teniser svijeta se oglasio na Instagramu.

- Želim da odgovorim na aktuelne dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u decembru, u vezi sa mojim pozitivnim rezultatom na PCR testu na Covid.

Ovo je dezinformacija koja treba da se ispravi, pogotovo kako bi se umirila zabrinutost u vezi sa mojim prisustvom u Australiji, i kako bi se odgovorilo na pitanja koja su veoma bolna i zabrinjavajuća za moju porodicu. 

Želim da naglasim da sam se mnogo trudio da svima osiguram sigurnost, kao i da pružim punu saradnju u vezi sa obavezama koje se tiču testiranja.

Osjećao sam obavezu

U Beogradu sam 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici, poslije koje je javljeno da je nekoliko ljudi koji su tu bili imalo pozitivan test na Covid-19.

Iako nisam imao simptome Covida, uradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a kao dodatnu mjeru opreza, uradio sam i zvanični i odobreni PCR test tog istog dana.

Sljedećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu, kako bih dodijelio nagrade djeci; uradio sam brzi antigenski test prije odlaska na ovaj događaj, i on je bio negativan.

Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro, i obavještenje o pozitivnom PCR testu sam dobio tek poslije tog događaja.

Sljedećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu, kako bih ispunio od ranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za L'Équipe. Otkazao sam učešće na svim drugim događajima, osim intervjua za L'Équipe.

Osjećao sam obavezu da uradim intervju za L'Équipe, jer nisam želio da iznevjerim novinara, ali sam se držao mjera socijalnog distanciranja, i nosio sam masku, osim za vrijeme snimanja.

Ovo je bila ljudska greška

Poslije intervjua i snimanja otišao sam kući i izolovao se na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u procjeni, i da je trebalo da odložim ovu obavezu.

Kad je riječ o mojoj prijavi za putovanje, nju je u moje ime podnio moj tim, kao što sam i rekao imigracionim zvaničnicima po dolasku, i moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku koju je napravio kad je čekirao pogrešnu "kućicu" o mojim prethodnim putovanjima, prije dolaska u Australiju. 

Ovo je bila ljudska greška, a sigurno nije bila namjerna. Živimo u vremenima punim izazova, u doba pandemije, i sigurno je da se ovakve greške ponekad dešavaju. Danas je moj tim učinio dostupnim dodatne informacije Vladi Australije, kako bi se razjasnilo ovo pitanje.

Osjetio sam da je važno da se oglasim i da razjasnim dezinformacije, i neću davati dalje komentare, zbog velikog poštovanja prema Vladi Australije, vlastima i procesu koji je u toku.

Uvijek je čast i privilegija igrati na Australian Openu. Australian Open je voljen među igračima, navijačima i u društvu, ne samo u Viktoriji i Australiji, nego i širom planete, i sve što želim je prilika da se takmičim protiv najboljih igrača na svetu i da nastupam pred jednom od najboljih publika na svijetu - objavio je Đoković na Instagramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.