VIMBLDON

Šokantna ispovijest Francuskinje Korne: Svi su u svlačionicama imali koronu, ali nismo ništa rekli

Sigurna sam da je bilo puno slučajeva zaraze, ali je prešutan dogovor bio da niko ne izlazi van s tim, rekla je Francuskinja

Alize Korne. AFP

G. Š.

29.6.2022

To što je francuska teniserka Alize Korne (Cornet) pobijedila Juliju Putincevu (Yulia Putintseva) u 1. kolu Vimbldona i nije neka velika vijest, ali ono što je Francuskinja govorila na konferenciji za medije poslije tog meča odjeknulo je kao bomba. Naime, na temu oko Covida-19, odnosno podatka da su se Marin Čilić i Mateo Beretini (Matteo Berrettini) povukli s turnira zbog pozitivnih nalaza na koronavirus, Korne je reagirala velikim razotkrivanjem.

Covid epidemija

- Na Rolan Garosu je bila prava covid epidemija među igračicama, ali niko nije pričao o tome, prenosi "L'Equipe" izjavu teniske veteranke koja je u Vimbldonu izjednačila rekord Aj Sugijame (Ai Sugiyama) od 62 uzastopna nastupa na gren slem turnirima.

Nema sumnje da je dobro upućena u zbivanja na "Touru" i da zna što govori.

- Svi su u svlačionicama imali smo koronu, ali nismo ništa rekli... Barbora Krejčikova se povukla kada je objavila da je zaražena Covidom-19, ali zapravo su svi u svlačionici bili bolesni u nekom trenutku. Svi smo imali simptome, grebanje u grlu, temperaturu... Ali igrali smo dalje, kao da je sve normalno. Sigurna sam da je bilo puno slučajeva zaraze, ali je prešutan dogovor bio da niko ne izlazi van s tim. Nismo imali namjeru sami se testirati i dovesti se u probleme. Vidjela sam neke cure koje su nosile masku, pretpostavljam da su znale da su zaražene pa nisu htjele zarazu širiti dalje, ispričala je Korne koja je očito odlučila prekinuti "zavjet šutnje".

Kada se njene riječi stave u kontekst Vimbldona, odnosno Čilića i Berrettinija, te onoga što je za SN govorio i Čilićev trener Ivan Cinkuš, kako bi "i u Vimbldonu bila gomila pozitivnih testova, samo kada bi se provodili", čime je skoro pa rekao kako je "javna tajna" da virus hara unutra teniske zajednice, lako je prihvatiti izjave Francuskinje kao tačne i istinite.

Lavina komentara


Što onda baca potpuno novo svjetlo na svijet tenisa, na turnire, na zdravstvene protokole, ali prije svega na igračice i igrače, na njihovu odgovornost i ponašanje. Jer prilično je šokantno da mogu skrivati tako nešto, da namjerno "zamračuju" pozitivne testove, da unatoč toga i dalje igraju i da smatraju da je to u redu. Doduše, ne svi kao što smo vidjeli na primjeru Čilića, Berrettinija i Krejčikove, ali očito su u manjini.

Ove izjave Korne već su pokrenule lavinu komentara na društvenim mrežama, ali nema sumnje da će podignuti veliku prašinu i ko zna kakve reakcije odgovornih, te kakva još razotkrivanja internih tajni u teniskom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.