ASOVI

Na današnji dan rođen je Rodžer Federer: Prvi put u posljednjih 25 godina rođendan bez službenog rankinga

Još nije poznato kada će se vratiti na ATP Tour, no izvjesno jest da će zaigrati na Laver kupu čiji je organizator, krajem septembra

Rodžer Federer. Arhiva

Er. B.

8.8.2022

Jedan od najvećih tenisera u historiji, Rodžer Federer (Roger) danas slavi 41. rođendan. Situacija koja je ipak nešto drugačija u odnosu na ono što je postala navika legendarnog tenisera, jest ranking. Prvi put u posljednjih 25 godina Federer slavi rođendan bez službenog rankinga.


Izgubio sve bodove

Švicarac nije odigrao meč od lanjskog Vimbldona, a u više od godinu dana izgubio je sve bodove na ATP tabeli ostavši bez plasmana prvi put od 1997. godine kada je osvojio prve bodove kao 16-godišnjak nakon poraza u kvalifikacijama turnira u Gštadu.

Federer je nakon turnira u švicarskim Alpama zaigrao na nizu ITF Futures turnira gdje je ostvario osam pobjeda probivši se među 800 najboljih igrača na svijetu. Dvije godine kasnije prvi put je ušao u top 100, a u februaru 2001. godine ubacio se među 20 najboljih igrača svijeta. Top 10 barijeru probio je u maju 2002. godine i više se nije osvrtao.


Povratak na teren

Još nije poznato kada će se vratiti na ATP Tour, no izvjesno jest da će zaigrati na Laver kupu čiji je organizator, krajem septembra. Špekuliše se da bi u oktobru mogao učestvovati na turniru u rodnom Bazelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.