JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA

Zbog čega Đoković viče na Ivaniševića tokom mečeva: Novak ima pet pravila koja se poštuju

Od svog boksa traži savjete i riječi podrške kada ne ide, pohvale i ohrabrivanje kada ide sve po planu, ali nerijetko mu pukne film pa bijes iskali na svojim trenerima

Đoković: Pomaže mu da se oslobađa stresa. Twitter

E. Ć.

12.1.2023

Novak Đoković dospio je u centar pažnje nakon što je u finalu turnira u Adelajdu otjerao brata Marka sa tribina. Đoković je poznat kao igrač koji često komunicira sa svojim timom.

Od njih traži savjete i riječi podrške kada ne ide, pohvale i ohrabrivanje kada ide sve po planu, ali nerijetko mu pukne film pa bijes iskali na svojim trenerima.

Đoković je sredinom drugog seta u finalu Adelejda protiv Sebastijana Korde vikao na svog trenera Gorana Ivaniševića. Nakon što je kod 3:3 ritern poslao u aut, slegao je ramenima i povikao prema Ivaniševiću:

- Šta da radim? Šta, štaaa?!

Ivanišević je kolutao očima, nije znao kako reagovati, međutim to je nešto na što je naviknuo. Đoković se često dere na njega, no nije to jer su u svađi, već kako bi izbacio negativnu energiju i dobio savjet.


Inače, za Đokovića je boks svetinja i sve mora biti po pravilima. Ne želi saradnike koji će ga tapšati po ramenu, već traži ljude koji će mu biti kritičari i savjetnici. Sa svojim timom komunicira na pet načina:

1. Kada protivnici pogode liniju nekoliko puta, Novak se okreće ka svom timu i komentariše kako protivnik ima sreće.

2. Kada nije zadovoljan svojom igrom, okreće se prema svojim saradnicima i komentira što dobro ne radi.

3. Kritikuje svoju igru, ali samo kako bi dobio savjet i povratnu informaciju od Gorana Ivaniševića, s kojim jedino komunicira o teniskim stvarima.

4. Ako Ivaniševićevi savjeti na urode plodom, onda kritizira Ivaniševića i prigovara mu.

5. Kada je nezadovoljan svojom igrom i želi nešto promijeniti, tada kritikuje članove svog tima i dere se na njih, nerijetko vulgarnim vokabularom.

Očito to pomaže Đokoviću da prevlada krizu na terenu. Tako je bilo u finalu Adelejda gdje je dobio Kordu sa 2:1 u setovima. Adelejd je poslužio Đokoviću kao odlična priprema za Australijan open, gdje će srbijanski teniser juriti jubilarnu 10. titulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.