DEJVIS KUP

Zrnić: Dugo sanjamo plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta

Teniska reprezentacija BiH 3. i 4. februara u Štokholmu protiv domaće selekcije Švedske igra kvalifikacioni meč za ulazak u 16 najboljih

Može li naš državni tim izboriti historijski uspjeh. TSBiH

FENA

1.2.2023

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine 3. i 4. februara u Štokholmu protiv domaće selekcije Švedske igra kvalifikacioni meč za ulazak u 16 najboljih reprezentacija svijeta. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi: Damir Džumhur (197. igrač na ATP listi), Nerman Fatić (241.), Mirza Bašić (394.) i Tomislav Brkić, (59. igrač u dublu), dok će za Švedsku igrati njihovi najbolji igrači, braća Mikael i Elias Imer - (Ymer 60. i 120. ATP), Karl Friberg, (441.), Leo Borg (509.) i Andre Goranson (Goransson - 65. igrač u dublu).

Velika podrška

Teniseri BiH danas u Štokholmu završavaju petodnevne pripreme i očekuju žrijeb parova mečeva singla i dubla. Selektor reprezentacije Zoran Zrnić kazao je da je atmosfera u ekipi dobra, da bh. teniseri vrijedno treniraju, da su zdravi te da jedva čekaju da počne meč u petak.

- Imamo veliku podršku naših ljudi u Švedskoj, svaki dan dolaze, najavljuju veliki broj navijača, oba dana meča. Sigurno da će to biti dodatni motiv i vjetar u leđa našim teniserima. Plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta je nešto što ova generacije već dugo sanja. Puno taga su uradili, puno toga uložili u ovaj meč, siguran sam da će dati sve od sebe da budu pravi i da će bilo koju šansu koja nam se ukaže dobro iskoristiti – kazao je Zrnić.

Reprezentacija Švedske je bolje rangirana od BiH. Šveđani na listi zauzimaju 13. poziciju, dok je BiH na 29. mjestu.

- Očekuje nas težak protivnik. Reprezentacija Švedske ima veliku istoriju. Sadašnja njihova generacija pravi dobre rezultate, ali iskreno vjerujem u naš tim. Imamo dovoljno opcija i za singl mečeve, kao i mečeve parova. Nadam se da će nas malo i sreća poslužiti, da ćemo minimalno priliku koja nam se ukaže uspjeti da iskoristimo – kazao je Zrnić.

Naši najbolji teniseri sutra će saznati raspored mečeva. TSBiH

Treća sreća

Prva dva singl meča igrat će se u petak 3. februara, a dubl i preostala dva singl meča na rasporedu su sljedećeg dana.

Teniseri Bosne i Hercegovine izborili su učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u "Davis Cup by Rakutan”, pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg, BiH).

Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu. Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima.

U završnoj fazi kvalifikacija nastupit će 24 reprezentacije. Pobjedničkih 12 ekipa će napredovati u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septembru. Te reprezentacije će se pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. wild cards.

Rasprodate ulaznice

Iz Teniskog saveza Švedske saopštili su da su karte za mečeve u subotu (4. februara) već rasprodane, te da je za petak, 3. februara ostalo oko 200 ulaznica koje nisu prodane. Kapacitet dvorane u Kraljevskom klubu (The Royal Tennis Hall) u Štokholmu je oko 3.000 sjedećih mjesta.

U Teniskom savezu BiH očekuju veliku podršku bosanskohercegovačkih navijača. Uvjereni su da će bh. teniseri pružiti sve od sebe kako bi ostvarili pobjedu i ostvariti historijski uspjeh za bosanskohercegovački tenis i bh. sport u cijelosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.