NEKADA PRVI IGRAČ SVIJETA

Legendarni teniser preživio je najveći masakr u historiji Škotske: Stradalo 16 učenika i učiteljica

Znali smo tog čovjeka. Kada bismo išli u dječiji klub, on je bio s nama u autobusu, rekao je Marej

Marej: Izbjegao tragediju. AP

E. Ć.

4.5.2023

Nakon krvavog pira u Beogradu, aktuelizirana je priča o nekada prvom teniseru svijeta Endiju Mareju (Andy Murray), koji je svojevremeno bio svjedok velike tragedije i horora.

Priča nas vraća u 1996. godinu, kada je napadač ubio 16 djece i učiteljicu u krvavom piru u školi u škotskom Danblejnu. Marej je tada imao svega devet godina, a otkrio je i da je poznavao ubicu Tomasa Hamiltona (43).

Marej i njegov brat Džejmi (Jamie) bili su na časovima kada je Hamilton upao u dvoranu osnovne škole naoružan s čak četiri pištolja i 700 metaka.

Nakon što je ubio 16 djece i učiteljicu, Hamilton je izvršio samoubistvo. Djeca su imala od pet do šest godina. 

Marej je prvi put o ovoj tragediji govorio u dokumentarcu Amazon Prime Video "Andy Murray: Resurfacing", i ispričao kako je tenis postao "bijeg" od tragedije koju je srećom izbjegao.

- Tenis mi je u život toliko važan i zbog te traume iz Danblejna. Siguran sam da je svoj djeci bilo teško, iz različitih razloga. Znali smo tog čovjeka. Kada bismo išli u dječiji klub, on je bio s nama u autobusu - rekao je Marej jedne prilike.

Inače, Vlada Velike Brijtanije je djelovala nakon masakra u Danblejnu, te donijela oštre zakone o oružju.

Podsjetimo, u krvavom piru u Beogradu, koji se dogodio jučer, Kosta Kecmanović je ubio osmero đaka i čuvara, dok je ranio još nekoliko osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.