NOGOMET

Bio bi to novi svjetski rekord: PSG ponudio 270 miliona eura za Kutinja!

AFP

Antenam.net

9.7.2018

Vijest jutra, a možda i dana. Ako se obistini, bit će to pravi zemljotres na fudbalskoj mapi jer bismo tada dobili novi svjetski rekord. Kako piše "Mundo Deportivo", Pari Sen Žermen (PSG) poslao je ponudu od 270 miliona eura za Filipea Kutinja (Philippe Coutinho)!

Pari Sen Žermen je, navodno, tu ponudu poslao ne Barceloni već Kutinjovim menadžerima. Za sada, Naser El-Kelaifi (Nasser Al-Khelaifi) izbjegava da se direktno obrati ljudima sa Nou Kampa kako bi pregovarao. Između ostalog, i zbog svega što se desilo s kupovinom Nejmara (Neymar) (222 miliona eura), pa se na "Parku Prinčeva" plaše da bi bili upućeni na otkupnu klauzulu od 400 miliona eura za Kutinja. 

Zapravo, ovo je ista strategija koja je bila upotrebljena za dovođenje Nejmara. Godinu prije nego što je PSG kupio ovog igrača, prvo je ubjeđivao igrača preko oca i agenata sa kojima su imali sastanke na Ibici i poslije u Sao Paolu. Tada je Nejmar odlučio ostati, ali je godinu kasnije promijenio mišljenje.

Kutinjo je imao ozbiljne ponude Pari Sen Žermena i Real Madrida i onda kada je prelazio u Barcelonu iz Liverpula, ali je održao svoju riječ datu Redsima. 

"Mundo Deportivo" piše o još jednoj interesantnoj stvari. A to je odlazak Kristijana Ronalda (Cristiano Ronaldo) u Juventus. Odnosno, odnos Pari Sen Žermena u odnosu na to. "Sveci" znaju da će Real poslije odlaska Ronalda morati dovesti jedno jako ime i da im je prva želja Nejmar. Zato se vode logikom da napadnu Kutinja, dovedu ga i na još jedan način daju motiv Nejmaru da ostane.

Naravno, veliko je pitanje u cijeloj priči koliko će Barcelona biti voljna pustiti Kutinja, posebno ako znamo da je Andres Inijesta (Andrés Iniesta) otišao u Japan, Rafinja Alkantara (Rafinha Alcantara) je pred odlaskom (vjerovatno Inter), Đerar Deulofeu (Gerard Deulofeu) je otišao u Votford, a Paulinjo (Paulinho) u Guangdžou Evergrande. 
Ovo zaista djeluje kao lud i hrabar poduhvat PSG-a, posebno zbog finansijskog fer-pleja, ali isto tako je izgledalo i kada se prvi put pojavila vijest da će platiti svjetski rekord od 222 miliona za Nejmara, ili sada da će Ronaldo u Juventus. Ovakve vijesti i transferi postaju sve realniji i realniji. 

Podsjetimo, Barcelona je dovela Kutinja 6. januara ove godine. Platila ga je 125 miliona eura čisto plus potencijalnih 35 miliona eura na ime bonusa. Novac koji nudi Pari Sen Žermen je daleko veći. Barcelona bi bila u plusu najmanje 110 miliona eura i bio bi to posao koji bi svakako, sa finansijske strane, bio strašna investicija!

Ali, sa fudbalskog gledišta... Barcelona bi bila u problemu. I zato ga se neće lako odreći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.