ISTRAŽIVANJA

Zašto koronavirus napada starije, a štedi djecu

U Kini, u kojoj je zaraženo više od 80.000 osoba, samo 2,4 posto od njih su djeca, a samo 0,2 posto njih su zbog bolesti bili u kritičnom stanju

Ni jedno dijete nije umrlo od Covida 19. Ilustracija

Avaz.ba

11.3.2020

Novim koronavirusom, Covidom-19, širom svijeta zaraženo je više od 118.000 ljudi, dok je više od njih 4.000 umrlo. No, među njima je izuzetno malo djece, što je misterij koji zbunjuje epidemiologe, pišu Vilijam Van (William Wan) i Džoel Ahenbah (Joel Achenbach) za ''Washington Post''.

U Kini, u kojoj je zaraženo više od 80.000 osoba, samo 2,4 posto od njih su djeca, a samo 0,2 posto njih su zbog bolesti bili u kritičnom stanju. Prema kineskim podacima, ni jedno dijete nije umrlo od Covida-19.

S druge strane, novi se koronavirus pokazao izuzetno smrtonosnim među starijom populacijom pa tako u Kini među zaraženim osobama starijim od 80 godina smrtnost iznosi gotovo 22 posto. No, za dobnu skupinu između 10 i 39 godina, smrtnost je tek 0,2 posto, tvrdi studija koju su Kinezi proveli na više od 44.000 zaraženih pacijenata.


Ponaša se drugačije

To znači da se novi koronavirus ponaša znatno drugačije nego drugi virusi, poput sezonske gripe recimo, koji su obično vrlo opasni za jako stare i jako mlade osobe.

- Ako bismo otkrili zašto ovaj virus ne pogađa djecu to bi nam moglo pomoći u tome da razumijemo zašto tako snažno utječe na starije osobe, smatra - Frank Esper, specijalist za zarazne bolesti iz Dječije bolnice u Klevelandu.

Ono što njega i njegove kolege zanima jest to da li je težina infekcije povezana s okruženjem kojem su pacijenti bili ranije izloženi. Ili, ima li veze s time kako se mijenja naš imunološki sistem tokom godina? A možda ima veze s razinom onečišćenja kojoj je neka osoba bila izložena tokom života.


Novi se koronavirus pokazao izuzetno smrtonosnim među starijom populacijom. Ilustracija

- Možda smrtnost nema nikakve veze s virusom, nego samo s nositeljom, to jest zaraženom osobom - smatra Esper.

Da bi odgonetnuli zašto se to događa, zarazili su miševe SARS-om, vrlo bliskim "rođakom" novog koronavirusa koji se trenutno širi svijetom. "Bebe" miševi su prebrodili infekciju, dok je starijim miševima bolest uništila pluća. Tako je otkriveno da smrtnost u slučajevima starih miševa nije samo rezultat slabosti njihovih imunoloških sistema, nego i pretjerano jaka reakcija njihovog imunološkog sistema na bolest.

No, to i dalje nije odgovor na pitanje zašto su djeca toliko otporna na ovaj novi koronavirus.

 - Mislim da je u pitanju nešto mehaničko, a ne imunološko. Nešto vezano s receptorima u tijelima djece ometa mogućnost virusa da se doista uhvati na organizam - smatra Esper.


Pojava simptoma

Mnogi epidemiolozi smatraju da možda simptomi naprosto nisu toliko izraženi kod djece kao kod odraslih. Novi podaci koje su prošle sedmice objavili naučnici iz Kine pokazuju da su vlasti kod djece pronašle manje slučajeva zaraze kada su virus tražili samo prema pojavi simptoma.

No, kada su slučajeve zaraze tražili putem ličnih kontakata već zaraženih osoba, ispostavilo se da su i djeca zaražena u jednakom postotku kao i odrasle osobe.

U svakom slučaju, jasno je da su potrebna nova istraživanja kako bi se razumio "fenomen" zaraze koronavirusom kod djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.