JAČANJE IMUNITETA

Rodtelji, pustite djecu da se isprljaju

Nemojte vikati na dijete kada se isprlja. Pustite ga da uživa i razvija svoju kreativnost igrajući se u pijesku

Stručnjaci savjetuju da djecu puste napolje da se igraju u travi, blatu i u prašin. Ilustracija

Bebe i mame

11.5.2020

Igranje je najveća dječija radost, međutim roditelji danas izbjegavaju pustiti djecu da se igraju u prašini i blatu i radije ih odvode u zatvorene igraonice. 

Stručnjaci savjetuju da djecu puste napolje da se igraju u travi, blatu i u prašini i da ne strahuju od bolesti i infekcija. 


Postaju otporniji

Roditelji bi trebali češće puštati djecu da se igraju napolju, čak i u blatu, to je sastavni dio prirode i štaviše ta prljavština je zdrava, tvrde stručnjaci.

Ukoliko roditelji uglavnom puštaju djecu da se igraju na higijenski ispitanim mjestima, ona ne dolaze u dodir s različitim vrstama bakterija zbog čega njihov imunološki sistem slabi, a to dovodi do astme ili nekih drugih bolesti. Dok izlaganje mikrobima prisutnim u tlu pomaže djeci da jačaju imunitet i postaju otpornija. 

Izlaganje mikrobima prisutnim u tlu pomaže djeci da jačaju imunitet. Ilustracija

Pustite djecu da se igraju u blatu umjesto da ih podstičete da igraju videoigre, jer tako će i njihove kognitivne sposobnosti biti bolje, s obzirom na to da neke od bakterija koje se nalaze u tlu pomažu boljoj funkciji mozga, poručuju naučnici.

Igranje u „prljavštini” opušta djecu i popravlja im raspoloženje. Ipak, nije samo to razlog da dijete pustite da uživa u prirodi. 

Štite prirodu

Naime, stručnjaci tvrde da djeca koje više vremena provode igrajući se na otvorenom istovremeno uče i kako da štite prirodu.

Također, nemojte vikati na dijete kada se isprlja. Pustite ga da uživa i razvija svoju kreativnost igrajući se u pijesku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.