KAKO STATI NA NOGE

Sedam istina o dječijim stopalima

Šta roditelji trebaju znati o cipelicama i hodalicama

Kupovinu prvih cipela roditelji trebaju odlagati što je moguće duže. Ilustracija

Avaz.ba

18.6.2020

S razmišljanjem o stopalu i načinima sprečavanja deformacija treba početi odmah nakon rođenja djeteta. Tako roditelj treba biti oprezan pri pokrivanju bebinih nogu i uvijek ostaviti malo prostora za kretnje koje svako dijete izvodi u okvirima svoje spontane motorike. 

1. U dojenačkoj dobi treba omogućiti djetetu slobodu pri otkrivanju i daljem "istraživanju" svojih nožica, jer su to sve aktivnosti kojima se utječe na snagu malih mišića stopala.  

2. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na čarapice koje, osim što je poželjno da budu pamučne, zbog disanja kože, moraju biti i odgovarajuće veličine. 

3. Kupovinu prvih cipela roditelji trebaju odlagati što je moguće duže, jer dok dijete ne hoda i stopalo mu nije izloženo vanjskim i vremenskim uvjetima - obuća samo sputava svaku mišićnu aktivnost.  


Spriječite deformaciju stopala. Ilustracija

4. Djetetu treba omogućiti dovoljno dug period puzanja, a ne treba ga uspravljati na noge prije nego što ono samo, po svom biološkom satu koji prati sazrijevanje kostiju i zglobova, ne ustane na noge.

5. Upotreba hodalica ne samo da nije preporučljiva iz sigurnosnih razloga, nego je i vrlo štetna za razvoj donjih ektremiteta, a pogotovo stopala.

6. Kad dijete prohoda, nastaje potreba za prvim cipelama. One, suprotno uvriježenom mišljenju, moraju biti ravne (bez anatomskih jastučića, uložaka, anatomski prilagođenih đonova), dovoljno prostrane, posebno u predjelu prstiju, savitljivoga đona, mekane i po mogućnosti od prirodnih materijala.

7. Izuzetak predstavljaju urođene teže deformacije stopala kojima su indicirani individualni ortopedski ulošci prilagođeni stepenu deformacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.