UPOZORENJA

Opasnost od preglasnih igračaka

Oni su savjetovali roditeljima da djeci ograniče takav oblik igre

Većina takvih igračaka djetetu će oštetiti sluh. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

14.7.2020

Igračke koje su vrlo glasne, posebno omiljene kao poklon, mogu trajno oštetiti sluh malima ako ih prinose preblizu uhu, potvrdila su britanska istraživanja. Većina takvih igračaka djetetu će oštetiti sluh ako se igraju njima više od sat dnevno - rekli su stručnjaci  iz londonskog Instituta za uho.  

Oni su savjetovali roditeljima da djeci ograniče takav oblik igre. U istraživanju je testirano 15 popularnih igračaka tog tipa, namijenjenih djeci od tri meseca do 15 godina. Preporučena gornja granica za zvučne igračke je 85 decibela. Duže slušanje jačeg zvuka od preporučenog dovodi do oštećenja sluha.

Osam testiranih igračaka emitiralo je zvuk jačine od 81 do 105 decibela. Na testu je jedino prošla igračka mobilni telefon, namijenjena maloj djeci. Pištolji i razne slične igračke, potvrđeno je istraživanjem, proizvode najviše štete po sluh. Vrijednosti se kreću od 120 do 140 decibela.

Roditelji ni u kom slučaju djeci ne trebaju kupovati takve igračke - rekli su stručnjaci dodajući da im je nakon testiranja jačine zvuka koju su proizvele dječije puške dugo zvonilo u ušima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.