SAVJETI

Zašto je hodalica loše rješenje

Omogućite djetetu da se pridržava uz vas, obezbijedite mu siguran prostor u kući i čekajte prve korake

Kada dijete sjedi u hodalici ne razvijaju se mišići. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

26.8.2020

Kada oko 10. mjeseca beba pokaže volju za hodanjem, pripremite se. Iako je nekada hodalica bila elegantno rješenje - vi ne krivite kičmu, a beba je sretna jer stoji i hoda, danas stručnjaci preporučuju izbjegavanje tog pomagala.  

Kod kretanja lokomotorni sistem upošljava cijeli niz mišića, pa tako samo hodanje ne angažira isključivo listove i mišiće butina, već i razne potporne grupe, takozvane fiksatore. Mišići koji se nalaze u preponama služe da bi pripremili tijelo za akciju, odnosno kretanje. Kada dijete sjedi u hodalici, ti mišići postaju nepotrebni, dakle, ne razvijaju se dovoljno.  

Kasnije, kada dijete prohoda, nije sasvim svjesno pokreta, a i zbog nerazvijenih mišića često pada. Zbog toga liječnici danas preporučuju da, ipak, prohodavanje ide prirodnim tokom. Zaključak se nameće sam od sebe - ako spoljnim uticajem podupiremo kretanje, razvoj potpornih mišićnih grupa bit će usporen. Zato omogućite djetetu da se pridržava uz vas, obezbijedite mu siguran prostor u kući i čekajte prve korake.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.