KORISNO

Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine

Ako ima problema sa probavom, podložno je infekcijama i pokazuje povećani umor

Masti su veliki izvor energije. Ilustracija

Z. K.

9.12.2020

Zdravstveno stanje i status djeteta su jedan od glavnih faktora s kojim je povezano uzimanje ili odbijanje hrane. Ako je ono često prehlađeno, ako ima problema sa probavom, podložno je infekcijama i pokazuje povećani umor, imat će smanjen apetit i može se desiti da se stalno vodi svojevrsna borba s pothranjenošću.  U tom slučaju važno je, uz pomoć pedijatra, raditi na otklanjanju osnovnog uzroka, a onda primijeniti odgovarajuću prehranu koja će biti u skladu s mogućnostima metabolizma i potrebama djeteta. 

Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine?

- Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija.

- Pošto im hrana služi za izgradnju, bjelančevine predstavljaju osnovnu prehrambenu tvar za izgradnju ćelija i u svakodnevnoj prehrani treba osigurati zadovoljavajući unos aminokiselina.


Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija. Ilustracija

- Ugljikohidrati predstavljaju osnovni i najvažniji izvor energetskih tvari. Namirnice sastavljene od složenih ugljikohidrata snabdijevaju organizam i raznim mineralima i vitaminima (grupe B), ako se koriste kao nativne, nerafinirane namirnice.

- Masti su veliki izvor energije, iako ne primarni, poput ugljikohidrata. Zato, djeca moraju dobivati tu namirnicu putem jaja, maslaca i mliječnih proizvoda.

- Crveno mes je izvor i bjelančevina i masti i zato je svakako potrebno.

- Potreba djeteta u prve dvije godine života biti će zadovoljena s četiri decilitra mlijeka dnevno, a do pete godine oko pet decilitara mlijeka dnevno.

- Između prve i šeste godine dijete bi trebalo imati četiri do šest obroka dnevno. Razmak između obroka nikako ne bi trebao biti duži od tri do četiri sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.