KORISNO

Kako reagirati i šta uraditi kada se dijete povrijedi

Tek nastalu ranu treba zaštititi od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom

Male povrede liječite kod kuće. Ilustracija

Z. K.

17.6.2021

Manje povrede, poput posjekotina na prstima ili ogrebotina na koljenima česte su i u pravilu se saniraju kod kuće, ali pritom treba slijediti posebna pravila kako ne bi došlo do infekcije rane.


Upotreba dezinfekcijskih sredstava

-Ako se dijete povrijedlo tako da mu curi krv, bez obzira na hitnu potrebu da krvarenje bude zaustavljeno, povredu treba sanirati osoba koja je prethodno dobro oprala ruke. I opet, rukama nikako ne smijete dodirivati otvorenu ranu.

- Nakon svake, pa i najmanje povrede organizam sam aktivira proces zacjeljivanja rane. Ako krvarenje nije obilno i u ranu nije doprla velika količina prljavštine, najbolje je preko nje pustiti čistu vodu s česme.

- Upotreba dezinfekcijskih sredstava nakon ranjavanja smanjit će opasnost od infekcija. Pritom je bolje upotrijebiti dezinfekcijsko sredstvo u spreju.

- Tek nastalu ranu treba zaštititi od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom. Važno je obratiti pažnju da sterilnim dijelom bude prekrivena cijela oštećena površina kože.


Posebni flasteri

- Za osobe s osjetljivom kožom farmaceutske kompanije proizvele su flastere koji lagano prianjaju uz kožu. Među njima su i posebni flasteri za osjetljivu dječiju kožu, koji se ujedno mogu jednostavno i bezbolno skinuti i zamijeniti. Kada se flaster navlaži, podložan je razmožavanju bakterija, pa ga je uputno što prije zamijeniti, jer će u protivnom rana teže zacijeliti.

- Kod dubljih posjekotina ranu treba najprije zaštititi jednom ili više sterilnih gaza, te potom ruku, nogu ili drugi povrijeđeni dio tijela dobro povezati zavojem.

- Dobro je pribor za prvu pomoć imati u kući i u automobilu te povremeno provjeriti je li predmetima prošao rok trajanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.