ISTRAŽIVANJA

Kako bebe reagiraju na uspavanke

Računajte da ćete tako biti zadovoljniji i vi i vaše dijete

Bebe postaju sve smirenije. Ilustracija

Z. K.

15.7.2021

Čak iako ste premoreni ili neraspoloženi, potrudite se da svako veče svoju bebu uspavate pjevajući joj pjesme, jer je to najlepši poklon koji možete da joj poklonite. A i vama će prijati, opustit će vas i umiriti poslije napornog dana. Računajte da ćete tako biti zadovoljniji i vi i vaše dijete.


Umiruju ih

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerzizeta Harvard pokazalo je da uspavanke djeluju kao pravi melem na bebe. Stručnjaci su proučavali kako djeca reagiraju na različite pjesme prije spavanja i otkrili da najbolje efekte proizvodi zvuk nježnih uspavanki.

Bebe reagiraju na samu pjesmu, bez obzira na to što im nije poznata melodija ili jezik na kom se pjeva. Zbog toga ih uspavanke i umiruju, pogotovo kada ih pjevaju roditelji ili baka i djed. Važno je da čuju glas osoba na koje su navikle i već ga prepoznaju.


Pravilno disanje

Istraživanje je pokazalo da uspavanke usporavaju rad srca djeteta, pa tako oni pravilno i mirno dišu, a kako se njihova melodija ponavlja, lagana je i opuštajuća, bebe postaju sve smirenije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da uspavanke ne smiruju samo bebe, već ih i povezuju sa osobom koja ih pjeva, a pritom to smanjuje nivo stresa i kod beba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.