ISTRAŽIVANJA

Kako djeca roditeljima produžavaju život

Majke koje imaju dvoje djece žive duže od žena koje nemaju potomstvo ili imaju samo jedno dijete

Manje stresa u starijem dobu. Ilustracija

Z. K.

28.7.2021

Roditelji dvoje djece imaju najviše razloga da računaju na dugovječnost. To je pokazala zanimljiva studija u kojoj su naučnici analizirali muškarce i žene i njihovu djecuIstraživači su došli do zaključka da će, zbog podrške njihovih sinova i kćerki, stres kod roditelja u starijem dobu vjerovatno biti niži, što će im prilično produžiti život i treće doba učiniti spokojnijim.


Značajne prednosti

Još jedno istraživanje pokazalo je da majke koje imaju dvoje djece žive duže od žena koje nemaju potomstvo ili imaju samo jedno dijete. Ista studija analizirala je i povezala broj djece i životni vijek muškarca. Rezultati su pokazali da u poređenju sa očevima bez djece ili sa jednim djetetom, muškarci sa dvoje djece, također, žive mnogo duže.

Stručnjaci su otkrili da čak i usvajanje može da ima značajne prednosti. Žene koje su usvojile dvoje djece imale su još duži životni vijek u poređenju sa biološkim majkama, a roditelji sa dvoje usvojene djece su duže živjeli u odnosu na one koji su usvojili jedno dijete, kao i one koji su imali četvoro usvojene djece.


Imali podršku

Još jedan zanimljiv zaključak je da usvajanje djeteta dodaje tri godine očekivanom životnom vijeku majke. Usvajanje dvoje ili troje djece dodalo im je pet godina života, jer su imali njihovu podršku u starijoj dobi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.