KORISNO

Kako da pripremite mališane za školu u vrijeme pandemije

Čini se da zaražene osobe mogu 1.000 puta više virusa nositi u sebi i isto ga tako prenijeti na druge učenike, ali i iz škole donijeti kući

Nameće se pitanje je li pametno djecu vraćati u školske klupe. Ilustracija

Z. K.

18.8.2021

Čini se da je glavna briga roditelja danas hoće li dijete prilikom povratka u školu biti više izloženo opasnom virusu. Nakon što smo svi bili iznimno oprezni protekle godine kada je u pitanju zaštita zdravlja, nameće se pitanje je li pametno djecu vraćati u školske klupe.


Individualna odluka

Mnogi roditelji širom svijeta razmišljaju i o tome da djecu ispišu iz škole. Iako trenutno svi stručnjaci savjetuju da se nose maske zbog mnogo zaraznijeg delta soja te uprkos tome što je osoba vakcinisana, radi se o individualnoj odluci roditelja ili okruženja gdje stanujete.

Dok se nije pojavio delta soj, vjerovalo se da djeca nisu u velikoj mjeri podložna zarazi koronavirusom, ali danas se primjećuje i porast broja mladih pacijenta. Tako je Američka akademija za pedijatriju dala izvještaj u kojem stoji kako je broj zaražene djece u samo dvije sedmice jula porastao s 39.000 na 72.000. Iako je teško procijeniti, čini se da ovaj soj virusa djecu puno jače pogađa.

To pokazuje da djeca nisu imuna na ovu varijantu virusa i da, ipak, djeca nemaju supermoć, pojasnili su stručnjaci te dodali da ta ista djeca virus mogu unijeti u kućanstvo i zaraziti cijelu porodicu. Čini se da zaražene osobe mogu 1.000 puta više virusa nositi u sebi i isto ga tako prenijeti na druge učenike, ali i iz škole donijeti kući.


Određene mjere

Ako pogledate podatke, navode stručnjaci, lako se da zaključiti da, ako se nose maske i drži se distanca, moguće je da djeca ostanu zaštićena i u školi. Veliki broj studija potvrdio je kako kombinacija određenih mjera poput nošenja maske i distance, dobrog protoka zraka, higijene može uveliko smanjiti broj infekcija i u školama.

Nekoliko savjeta

Bilo da su obavezne ili ne, insistirajte da vaše dijete nosi masku. Ilustracija

Iako se informacije o virusu i delta soju iz dana u dan mijenjaju, početak školske godine kuca na vrata. Mnogi roditelji su zabrinuti i ne znaju šta da rade. Kako bi im olakšali trenutnu situaciju, stručnjaci su podijelili neke od savjeta kako možete zaštititi zdravlje djeteta.

- Bilo da su obavezne ili ne, insistirajte da vaše dijete nosi masku

- Vakcinišite dijete ako je starije od 12 godina

- O svim pitanjima razgovarajte s uposlenicima škole

- Savjetujte djeci da izbjegavaju rizična ponašanja

- Zapamtite da se informacije o virusu stalno mijenjaju, stoga pratite nove podatke i smjernice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.