KORISNO

Zašto djeca grizu druge oko sebe

Postoji mnogo razloga koji stoje iza ovakvog dečijeg ponašanja i gotovo nijedan od njih ne ukazuje na agresivno odnosno loše ponašanje

Njihov prvi odgovor na jake emocije. Ilustracija

Z. K.

23.5.2022

Roditeljima može biti prilično teško shvatiti zašto djeca imaju običaj da ujedaju druge oko sebe. Prema riječima stručnjaka prilično je uobičajeno da djeca od 2-3 godine prolaze kroz ovu fazu. Postoji mnogo razloga koji stoje iza ovakvog dečijeg ponašanja i gotovo nijedan od njih ne ukazuje na agresivno odnosno loše ponašanje.


Obratite pažnju

Nicanje zuba - Jedan od najčešćih razloga zbog kog djeca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dijete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Djetetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.

Istražuju svijet - Od svog rođenja djeca istražuju svoju okolinu koristeći prije svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se sa tim bolje upoznala. 

Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate sa predmetima u svom okruženju, međutim djeca najviše vjeruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.

Način da iskažu nezadovoljstvo - Kada su djeca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge djece, ujedanje je praktično impulsivna odluka.


Potrebna im je aktivnost

Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne smije proći nekontrolirano. Kao roditelj morate dijete odvojiti od osobe koju je ugrizla, potvrditi njegovu frustraciju, objasniti mu da njegovo ponašanje nije dobro i dati mu drugi način da se izrazi. U ovom je slučaju veoma važno biti dosljedan i svoje metode prenijeti i na vaspitače u vrtiću.

Traže vašu pažnju - Nevjerovatno je koliko brzo i lako djeci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvijek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše djeca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu djecu.

 Ukoliko se dogodi da je dijete iz nekog razloga zapostavljeno, ono može da krene da se ponaša destruktivno. Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primjetili koliko malo ste vremena provodili sa svojim djetetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.