NAŠA TEMA

Alergija i alergijske bolesti kod djece, kako prepoznati i liječiti

Akutni napad opstrukcije zahtijeva pregled pedijatra i terapiju, kazala je dr. Smlatić-Muhadžić

Ima djece alergične na aeroalergene peluda trava i drveća. Ilustracija

Piše: Z. Karić

24.5.2022

Termin alergija ili alergijska preosjetljivost označava pojavu oštećenja, odnosno bolesti uzrokovanih imunološkim reakcijama. Alergijske bolesti su, kaže mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec. pedijatar, peludna hunjavica, bronhalna astma, atopijski dermatitis, urtikarija, angioedema, alergijske reakcije na lijekove, alergija na hranu, anafilaksija.


Otežano disanje

- Peludna hunjavica (sezonski alergijski rinitis) alergijska je upala sluznice nosa, ždrijela i konjunktiva kod djece alergične na aeroalergene peluda trava i drveća. Odraz je naslijeđene atopijske dispozicije. Javlja se u sezoni cvjetanja i otpuštanja peluda u zrak od proljeća do rane jeseni. Rijetko se javlja kod djece mlađe od četiri godine, a s porastom životne dobi je sve češća - kazala je dr. Smlatić-Muhadžić.

Dodaje kako, osim sezonske alergijske hunjavice, postoji i cjelogodišnja alergijska hunjavica koja je odraz alergijske senzibilizacije aerogenim alergenima kojima je dijete izloženo cijele godine. To su najčešće sobni alergeni (kućna prašina, kućne plijesni, dlake kućnih životinja).


Dr. Smlatić-Muhadžić: Najčešći simptomi. Avaz

- Simptomi su kihanje u serijama, svrbež u očima i nosu, obilna sluzavo-vodena sekrecija iz nosa, suzenje očiju i osjetljivost na svjetlost, a mogu se javiti i žarenje u grlu, kašalj i otežano disanje. Liječenje: primjena sprejeva za nos za alergijske rinitise, ukoliko je potrebno i uzimanje sirupa za alergije - navodi dr. Smlatić-Muhadžić.

Bronhalna astma je, dodaje dr. Smlatić-Muhadžić, hronična upalna bolest bronha koju karakteriziraju napadi bronhoopstrukcije, teškog disanja, stezanja u prsima i kašalj. O bronhalnoj astmi se može govoriti kod starije predškolske i školske djece.


Ponovljene epizode

- Kod mlađe djece javljaju je jednokratne ili recidivirajuće, ponavljane epizode bronhalne opstrukcije (opstruktivni bronhitisi) tokom akutnih virusnih infekcija. Ponavljani napadi opstrukcije zahtijevaju pulmo-alergološko ispitivanje. Akutni napad opstrukcije zahtijeva pregled pedijatra i terapiju - navodi naša sagovornica.

Urtikarija ili koprivnjača je najčešća alergijska reakcija i praćena je pojavom urtika, oštro ograničenih izdignutih žarišta po koži nepravilnog oblika, blijedih ili češće crvenih, mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože, pojedinačno ili po čitavom tijelu, obično nestanu za 1-2 dana. Ukoliko traje duže od šest sedmica, onda se radi o hroničnoj urtikariji. Kod pojave urtikarije svakako se javiti pedijatru, a dugoročno uraditi alergološku obradu radi pronalaženja uzroka koji dovodi do alergijske reakcije.


Otok i crvenilo

Angioedem (Quinckeov edem) je alergijska reakcija koja se često javlja s urtikarijom i zahvaćena su dublja tkiva. Otok i crvenilo zahvataju potkožno tkivo i sluznice, od urtikarije se razlikuju jer nisu oštro ograničeni.

Angioedem je naročito opasan ako se javi na jeziku, u ždrijelu i grkljanu, što se prepoznaje po teškom disanju, promuklosti, može ugroziti život djeteta i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.