KORISNO

Kako dijete natjerati da pije više vode

Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti

Dijete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Ilustracija

Z. K.

26.5.2022

Stručnjaci kažu da djeca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osjetiti veliku količinu umora, imati neku vrstu vrtoglavice ali i glavobolje. Međutim, ima dosta djece koja ne žele da piju vodu, i njihovi roditelji su na velikim mukama. Većina rado piju sokove uz koje unose i bespotrebne šećere, što treba izbjegavati, jer prevelika količina sokova može ugroziti i zdravlje deteta.


Neka postane navika

Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika - Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Djeca koja odmalena piju dovoljno vode neće je odbijati ni kasnije kada porastu.

Budite primjer - Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dijete. Budite primjer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

Napravite raspored - Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primjer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata prije i poslije obroka također. Prije odlaska u krevet isto.

Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće - Dijete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dijete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osvježenje.


Lijepe flašice ili čaše

Neka dijete redovno jede voće i povrće - Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan dio ishrane.

Voda neka bude primamljiva - Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice... Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom djetetu.

Koristite lijepe flašice ili čaše - Djeca vole lijepe stvari, pa će i vodu više voljeti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.