RIJEČ STRUKE

Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica: Atopijski dermatitis je najčešći u dječijoj dobi

Anafilaksija je opća, akutna i potencijalno životno opasna alergijska reakcija

Alergijska reakcija može biti na koži. Ilustracija

Piše: Z. Karić

28.5.2022

Atopijski dermatitis, kaže mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec. pedijatar,, najčešća je hronična kožna bolest dječije dobi. Javlja se kod 3-5 posto djece do pete godine. Javlja se na temelju naslijeđene atopijske dispozicije za atopijske bolesti.


Specifičan način

- Koža kod djece sklone atopiji reagira na specifičan način na fizičke ili hemijske podražaje. Obično je prvi simptom jak osjećaj svrbeža, crvenilo kože, koža je na mjestu promjena izgrebana od češanja i često s krasticama. Atopijski dermatitis se javlja već u dojenačkoj dobi od dva mjeseca do šest mjeseci. Bolest se javlja u epizodama egzacerbacija i remisija - rekla je dr. Smlatić-Muhadžić.

Liječenje je, ističe, najčešće lokalno, odgovarajuće kreme, kupke, propisane od pedijatra i dermatologa, a u težim slučajevima uz lokalnu terapiju oralno (sirup) i rijetko injekciona. Prognoza je dobra, u većine djece bolest prestane nakon pete godine.

Alergija na lijekove može biti blaga, bezazlena, s prolaznim kožnim promjenama, do anafilaktičkog šoka koji može biti smrtonosan. Dijagnoza se postavlja iscrpnom anamnezom, isključivanjem lijeka koji je izazvao alergiju.


Mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec. pedijatar. Avaz

- Liječenje alergije na lijekove, izuzev burne anafilaktičke reakcije, jednostavno je: prekid uzimanja lijeka i uključivanje terapije za alergije. Anafilaktički šok zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju - navodi dr. Smlatić-Muhadžić.

Alergija na hranu (nutritivna alergija) podrazumijeva sve alergijske reakcije izazvane alergenima iz hrane. Alergijska reakcija može biti na koži (urtikarija), probavnim organima (proljev, povraćanje, grčevi, bol u trbuhu) ili generalizirano. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkim pregledom i alergološkom obradom na nutritivne alergene.

- Kod pojave simptoma svakako se javiti pedijatru. Liječenje: teže alergijske reakcije zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. Dugoročno liječenje: uklanjanje namirnice koja je izazvala alergiju i zamjena odgovarajućom namirnicom koja će osigurati potpunu i dostatnu prehranu djeteta - ističe naša sagovornica.


Alergijska reakcija

Anafilaksija je opća, akutna i potencijalno životno opasna alergijska reakcija neposredno nakon dodira s nekim alergenom (lijek, hrana, ubod insekta, aditivi iz hrane). Simptomi su stezanje u grudima i oko grkljana, otežano gutanje, trnci oko usana ili generalizirano, svrbež, preznojavanje, subjektivni osjećaj straha, promuklost, zviždanje u prsima.

Istovremeno se javljaju simptomi zatajenja periferne cirkulacije s padom krvnog pritiska (hipotenzija), tahikardija. Može doći do gubitka svijesti. Pacijent je životno ugrožen i potrebna mu je brza medicinska intervencija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.