RIJEČ STRUKE

Upala sluznice oka je jedna od najčešćih infekcija kod novorođenčadi

Osim gonokokne infekcije, druge bakterije mogu izazivati konjunktivitis kod beba, kao što su streptokok, stafilokok, hlamidija, hemofilus influence...

Terapija treba biti ne samo lokalna već i sistemska antibiotska. Agencije

Piše: Z. Karić

18.7.2022

Upala sluznice oka novorođenčadi, lat. ophthalmia neonatorum, jedna je od najčešćih infekcija kod beba. Najčešći uzročnici su virusi ili bakterije, kaže dr. Enesa Begović, oftalmolog. Do infekcije dolazi prolaskom kroz porođajni kanal, a period javljanja simptoma može ukazivati na to o kojoj se vrsti uzročnika radi.


Druge bakterije

- Ukoliko se crvenilo pojavi prvih dana po rođenju, ono može biti uzrokovano kapima srebro nitrata koje se ukapavaju u porodilištu u svrhu prevencije infekcije, što je bila donedavna praksa u mnogim zemljama. Gonokokna infekcija se također javlja u prvim danima života, a specifična je po obimnoj mukopurulentnoj-gnojnoj sekreciji iz oka – kaže dr. Begović.

Drugi uzročnici, dodaje doktorica, dovode do konjunktivitisa u bilo kom periodu tokom prvih mjeseci života. Osim gonokokne infekcije, druge bakterije mogu izazivati konjunktivitis kod beba kao što su streptokok, stafilokok, hlamidija, hemofilus influence i dr.


Dr. Begović: Može dovesti do upale pluća. Avaz

- Od virusnih uzročnika najčešća je infekcija hepres simplex virusom, a u kliničkoj slici prezentira se pojavom promjena na koži okoline oka. Za hlamidijalnu infekciju je važno znati da ona može biti udružena s pojavom upale pluća, tako da, ukoliko se ista dijagnosticira, terapija treba biti ne samo lokalna već i sistemska antibiotska – navodi dr. Begović.


Veliki problem

U zemljama u razvoju infekcija najserijom gonoreje je i dalje veliki problem, česta je i dovodi do promjena na oku koje mogu imati za posljedicu trajno oštećenje vida i ambliopiju. Hitan dijagnostički i terapeutski postupak od ključne je važnosti, a energično liječenje ne samo novorođenčeta već i oba roditelja je neophodno.


Opstrukcija nazolakrimalnog kanala

U slučaju uporne, ponavljajuće infekcije, dodaje dr. Begović, naročito ako je zahvaćeno samo jedno oko, treba provjeriti da li se radi o opstrukciji, tj. suženosti ili neprohodnosti nazolakrimalnog kanala, tj. drenažnog puta kojim se odvode suze iz oka u nos. Na ovo stanje ukazuje nešto kasnija pojava konjunktivitisa, pojačano suzenje, brisovi su nerijetko sterilni, a nekada dolazi i do spontane rezolucije oboljenja jer se prohodnost kanala spontano uspostavi tokom prvih mjeseci ili godine života.

Ukoliko se do 9. mjeseca ne riješi problem, treba razmotriti ispitivanje prohodnosti suznih kanala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.