PREPORUKE

Ojačajte imunitet

Ilustracija. Arhiv

Avaz.ba

26.1.2021

Iza nas su hladni dani koje smo većinom provodili u zatvorenim prostorima. Iskoristite nadolazeće sunčano i vedro vrijeme s blažim temperaturama za boravak na otvorenome, a posebno u prirodi. Osim toga, za dizanje energije na početku proljeća vrlo su važni i dodaci prehrani koji će nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala.

 Nivo energije

Danas je i Svjetski dan zdravlja pa nije zgoreg podsjetiti kako se može podići nivo energije u periodu kada se većina žali na proljetni umor.

Sunčeva energija itekako nam je potrebna, jer potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće, i time utječe na dobro raspoloženje. Ujedno potiče stvaranje hormona melatonina, koji se brine da kvalitetnije spavamo, i vitamina D, nužnog za rast i razvoj koštanog tkiva. Dovoljno je dnevno sjediti 20 minuta na suncu kako bi se imali benefiti.

Ako su do sada postojali izgovori za izbjegavanje tjelesne aktivnosti, krajnje je vrijeme da preuzmete inicijativu! Postoje brojni načini rekreiranja uz zabavu i druženje. Vožnja biciklom, rolanje, trčanje ili badminton bit će idealan izbor ukoliko niste tip od discipliniranog vježbanja u dvorani, a brzo hodanje ili šetnje u zanimljivom društvu motivirat će i one najljenje.

 Pametan izbor

Zaboravite izgladnjivanje dijetama koje preko noći obećavaju vitku liniju i pametno birajte šta ćete unijeti u organizam. Uz poznato pravilo konzumiranja više manjih obroka dnevno, proljetni tanjir obogatite salatom, špinatom, mrkvom i jagodama, a dolaskom ljeta na pijacama potražite krastavce, tikvice, paradajz, papriku, bobičasto i ostalo voće.

Upotrebom sezonskih namirnica i vitaminskih suplemenata ojačat ćete imunitet i duže zadržati osjećaj sitosti u organizmu.

Beta karoten

Za dugotrajno izlaganje štetnim sunčevim zrakama potrebno je pripremiti se na vrijeme. U tome će vam pomoći beta karoten, široko rasprostranjeni biljni pigment, koji se nalazi u voću i povrću kao što su mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat i blitva. Jedna od njegovih brojnih funkcija je antitumorsko djelovanje na epitel kože.  

Voda

Voda je saveznik u borbi protiv viška kilograma i nakupljanja štetnih tvari u organizmu. Treba je piti u što većim količinama. Stručnjaci odraslim i zdravim osobama preporučuju unos od dva do tri litra dnevno. Unosimo je konzumiranjem mlijeka, sokova, voća, povrća, mesa i sireva. Bočica vode u torbi ne zauzima previše mjesta, a uvijek dobro dođe kao osvježenje. 

Čaj umjesto kafe

Prekomjeran unos kofeina djeluje na povišavanje krvnog prtiska i razvoj srčanih bolesti. Dostojna zamjena kafi može biti i nezaslađeni biljni čaj, koji, uz pozitivno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, čisti organizam od toksina.  

 Manje stresa

Raspoloženje i zdravstveno stanje povezani su. Lako je moguće da istovremeno osjetite nemir i grlobolju, stres i grlobolju. Smanjite nivo stresa kako god znate. Možda je za vas joga, meditacija, autogeni trening… Riješite li se stresa, život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.

Zaštita organizma

Imunitet nas na dnevnoj bazi štiti i od svih negativnih utjecaja koji dolaze od toksina, loše ishrane, posljedica stresa i sličnog. Uz pravilne navike u ishrani i ostale faktore koji nas usrećuju, za jačanje imuniteta neophodno je uzimati i vitaminske dodatke.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.