KORISNO

Jednostavni lijek za nesanicu

Izbjegavajte konzumiranje napitaka bogatim kofeinom, kao i unos šećera, a poželjno je i da bar sat prije spavanja odložite telefon

Prije spavanja uradite jednu laganu vježbu. Ilustracija

Z. K.

8.11.2021

Dokazano je da nesanica negativno utječe na svakodnevne obaveze i kvalitet života, pa i zdravlje, jer osobe koje pate od nesanice imaju povišen rizik od anksioznosti, depresije, srčanih problema, dijabetesa i oslabljenog imuniteta. 

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koja teško utone u san, prije odlaska u krevet izbjegavajte konzumiranje napitaka bogatim kofeinom, kao i unos šećera, a poželjno je i da bar sat prije spavanja odložite telefon, jer vještačka svjetlost loše utječe na kvalitet sna.

Osim toga, važno je znati da postoji jedna veoma lagana vježba protiv nesanice koju mogu odraditi i oni koji inače ne prakticiraju jogu. Za početak lezite na leđa tako da vam butine budu 15-50 cm udaljene od zida. Potom savijte noge u koljenima i oslonite se petama uz zid.

Ukoliko se butine nalaze pod pravim uglom u odnosu na leđa, tada će zadnjica biti na ispravnom rastojanju od zida. Ispravite noge i oslonite se na zid čitavom površinom stopala. Ne savijajte noge u koljenima i opustite ih. Ako vam je neudobno, možete staviti jastuk pod glavu ili leđa. Zatvorite oči i dišite. Stavite jedan dlan na stomak, a drugi na srce, i ostanite u ovom položaju oko 15 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.