KORISNO

10 savjeta kako da uposlite ruke nakon prestanka konzumiranja cigareta

Kao prva pomoć mogu vam poslužiti i neke nove zdrave navike

Pišite, crtajte, uhvatite nekog za ruku. Ilustracija

Z. K.

24.12.2021

Mnogima je kada prestanu konzumirati cigarete, problem što ne znaju šta će s rukama bez cigarete. Ako i vi imate taj uobičajeni problem, evo nekoliko savjeta kako da “zaposlite” ruke, sada kada u njima napokon više nema gorućeg štapića.

Nekim pušačima je nezamislivo da imaju prazne i opuštene ruke dok koncentrirano obavljaju neki zadatak ili o nečemu treba dublje da razmisle. Bez cigarete u ruci ne snalaze se više ni sa stvarima koje bi s cigaretom riješili za nekoliko minuta.

Čak i kad prebrode tjelesne simptome apstinencijske krize, ne uspjevaju da se riješe napetosti u rukama, zbog koje neki počinju da grizu nokte, čupkaju zanoktice, lupkaju po stolu... Iako bi bilo najbolje otkriti pravi uzrok nervoze koja vas tjera na to da vam ruke uvijek budu zaokupljene nečim, kao prva pomoć mogu vam poslužiti i neke nove zdrave navike uz koje ćete uvijek imati pune ruke posla.

To su: pišite, crtajte, uhvatite nekog za ruku, stežite antistresnu lopticu, bavite se vrtlarstvom ili uzgojem sobnog bilja, neka vam pri ruci bude šolja nezaslađenog čaja ili čaša vode ili prirodnog soka, a izbegavaj kafu, alkohol i druga pića koja povezujete s cigaretama, grickaj štapiće od sirovog povrća, suho voće, orašaste plodove..., otkrijte svoj talent za ručne radove, svirajte i na kraju, ako baš imate potrebu nešto “zapaliti”, zapalite svijeću ili mirišljavi štapić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.