KORISNO

Kako djeluje svilena jastučnica na bore na licu

Studije pokazuju da trenje od okretanja uzrokuje nabore na koži, ali svilenkasto glatka površina može dugoročno smanjiti taj efekt

Svilene jastučnice zaista mogu da naprave razliku. Ilustracija

Z. K.

6.1.2022

Postoji vjerovanje da svilene jastučnice imaju mnogo prednosti za ljepotu poput smanjenja bora, ispucalih vrhova i kovrdžanja kosa. Ali, može li svilenkasta posteljina zaista biti put do glađe kože i bolje kose? Odgovor je da. Svilene jastučnice zaista mogu da naprave razliku.

Doktor Nil Šulc (Neal Schultz), dermatolog iz Njujorka i autor knjige “Ne radi se samo o borama” potvrdio je ove tvrdnje, piše Good hause keeping.

- Glatka površina sa vrlo malim trenjem znači manje zatezanja kože nego kod tradicionalne pamučne jastučnice. Dobijamo „zgnječene bore“ ako spavamo na boku/licu, tako da ih možemo dobiti manje kada spavamo na svili - kaže dermatolog.

Studije pokazuju da trenje od okretanja uzrokuje nabore na koži, ali svilenkasto glatka površina može dugoročno da smanji taj efekat. Da li svilene jastučnice sprječavaju kovrdžanje kose?

- Da! Zahvaljujući super glatkoj teksturi svile, kosa klizi po njoj bez trenja, što znači da je manje vjerovatno da ćete se probuditi sa kovrdžavom kosom ili zapetljanom kosom.

Na pitanje da li svilene jastučnice održavaju hidrataciju kože, dr. Šul je odgovorio potvrdno.

- Glatkoća svile znači da je manje sposobna da apsorbira vlagu iz kože - kaže Šulc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.