ISTRAŽIVANJA

Potvrdile vodeće zdravstvene organizacije: Vakcina protiv COVID-19 sigurna za trudnice i dojilje

Trudnice su u ovoj studiji manje osjetile umor, bol u mišićima...

Vakcina se dobro podnosi i u trudnoći. Ilustracija

Piše: Z. K.

30.8.2021

Vodeće zdravstvene organizacije preporučuju vakcinisanje za trudnice, ali i dojilje, protiv COVID-19. Kada se govori o nuspojavama vakcina, trudnice mogu imati puno manje problema od žena koje to nisu, stoji u rezultatima nove studije.


Bol u ruci

Rezultati su objavljeni u magazinu JAMA, i podudaraju se s dosadašnjim preporukama da je vakcina sigurna i da se dobro podnosi i u trudnoći. U rezultatima istraživanja stoji kako je učestvovalo 17.000 vakcinisanih osoba, od čega je bilo 7.700 trudnica i 6.775 dojilja i ostalo osobe koje nisu trudne niti doje. Naučnici su željeli saznati kako će koja skupina reagirati na vakcinu i koje će se nuspojave javiti, ako će ih biti.

Oko 90 posto ispitanika je nakon vakcinacije osjetilo bol u ruci, ali ostale nuspojave su se rjeđe javljale kod trudnica. Tako je oko 45 ispitanika prijavilo temperaturu nakon prve doze, ali se postotak smanjio na 30 kada su se pratile samo trudnice.

Trudnice su u ovoj studiji manje osjetile umor, bol u mišićima, glavobolju i groznicu nakon vakcinisanja. Žene koje su dojile su, također, prijavile manje nuspojava od ostatka kontrolne grupe, ali ipak u višem postotku od trudnica.


Blage nuspojave

Prema riječima Gordane Vuković, pedijatrice, svakoj dojilji se preporučuje vakcinacija protiv koronavirusa, ako je zdrava.

- Preporuka je da se dojilje vakcinišu. Moj izbor je bio Sinofarm. Ta vakcina ne daje nikakvu reakciju ili se javljaju vrlo blage nuspojave – kazala je Vuković.

Nisu rizična skupina

Trudnice nisu u rizičnoj skupini. Ilustracija

Nije još jasno je li to trudnoća osigurava i određenu zaštitu od nuspojava, a moguće je i da trudnice ne primjećuju slabije nuspojave dok se „bore“ s ostalim simptomima trudnoće, poput jutarnje mučnine. Možda se radi i o slučajnosti jer su neke druge studije pokazale ne tako veliku razliku u simptomima kod trudnica i žena koje to nisu. No, ipak se čini da trudnice nisu u rizičnoj skupini od pojave jakih simptoma.

Analiza podataka

Nema povećanog rizika od pobačaja. Ilustracija

I na samom početku korištenja vakcina kliničari su savjetovali da se trudnice vakcinišu, ali nisu imali dovoljno ozbiljnih podataka istraživanja koji bi ih podupirali. Od tada je, naravno, provedeno dosta analiza i sve ih više ide u prilog vakcinaciji u trudnoći. Podaci tri studije nisu otkrili da postoji zabrinutost oko sigurnosti cijepljenja trudnica.

CDC je nedavno otkrio novu analizu podataka koja kaže kako nema povećanog rizika od pobačaja kod skoro 2.500 trudnica koje si primile „Pfizer“ ili „Modernu“ prije 20. sedmice trudnoće. Oko 13 posto učesnica je doživjelo pobačaj, što je u skladu sa stopom u općoj populaciji.

S obzirom na ove i slične podatke, povećan rizik od ozbiljnih posljedica bolesti COVID u trudnoći i jako zaraznog delta soja, direktorica CDC-a Rošel Valenski (Rochelle Walensky) je kazala kako nikada nije bilo urgentnije povećati stopu vakcinacije. Na početku ovog mjeseca, samo je oko 23 posto trudnica primilo vakcinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.