KORISNO

Zašto se javlja otežano disanje i nesanica kod trudnica

Prvi problem riješite pravilnim držanjem, a drugi čitanjem . Neka vas ne uplaši ni probadajuća bol u rodnici zbog širenja grlića maternice

Često su tegobe posebno ispoljene u trećem trimestru trudnoće. Ilustracija

Z. K.

24.9.2021

Svaki period trudnoće donosi i određene probleme. Često su tegobe posebno ispoljene u trećem trimestru trudnoće, odnosno od 28. sedmice pa do poroda. Najčešće se trudnice žale na otežano disanje, bol u rodnici ili nesanicu.


Otežano disanje

- Uzrok: Dijafragma, kao i mnogi organi, usljed povećanja materice pomaknuti su iz svog uobičajenog položaja. Zato se smanjuje kapacitet pluća. Za bebu ne brinite, imate mnogo veću količinu krvi i hemoglobina koji u svakom trenutku vašoj bebi prenose kisik.

- Šta činiti: Pazite na pravilno držanje i ako ste u mogućnosti, krenite na lagani aerobik. Spavajte na boku. Ovaj nelagodni osjaćaj krajem trudnoće će se povući, jer će beba krenuti prema zdjelici i tako smanjiti pritisak na dijafragmu.


Bol u rodnici

- Uzrok: Oštra, probadajuća bol prisutna je kod nekih žena zbog širenja grlića maternice.

- Šta činiti: Čekati porod. No, ako je bol učestala i uzrokuje veliku nelagodu, obratite se ljekaru.


Nesanica

- Uzrok : Može biti i psihički (uzbuđenje zbog bebe), ali i neudobnost tokom ležanja, zbog velikog trbuha i nemogućnost ležanja na trbuhu ili leđima.

- Šta činiti: Opustiti se. Bolje je tokom nesanice pokušati nešto raditi (čitati) nego uporno pokušavati zaspati; ova prva solucija puno će prije dovesti do sna. Ako vas muči neudobnost, pokušajte leđa poduprijeti jastukom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.