KORISNO

Briga porodilja: Kada će spasti stomak

To što se vaš stomak nije odmah smanjio nakon porođaja ne treba vas čuditi i brinuti

Treba proći vremena. Ilustracija

Z. K.

18.3.2022

Žene očekuju da nakon porođaja njihov stomak izgleda kao i prije trudnoće. Ali, mnoge se neprijatno iznenade kada shvate da se on nije previše smanjio. Doduše, nije tako okrugao i velik, ali sigurno nije ni ravan i zategnut kao kad ste bili u top formi


Može biti bolno

To što se vaš stomak nije odmah smanjio ne treba vas čuditi i brinuti. Rijetko koja žena odmah nakon bebinog rođenja povrati prijašnji izgled. Stomak se devet mjeseci širio, a kada se porodite, on počinje lagano "ispuhivati".

Da bi ovaj proces uopće otpočeo neophodno je da prođe nekoliko sedmica, koliko je potrebno da se organizam vrati u normalu.

Nakon rođenja djeteta mišić materice počinje se skupljati i njena zapremina se smanjuje. Ovo povlačenje može biti bolno tri do četiri dana nakon porođaja, jer se materica grči, što podsjeća na menstrualne bolove.


Tri sedmice

Obično sve dolazi na svoje mjesto nakon tri sedmice. Sve ove promjene ne trebaju vas previše uznemiravati, jer su one normalna pojava koja će dovesti do povratka organizma u stanje prije trudnoće.

Bolovi u maternici obično se smanjuju četiri do pet dana nakon porođaja. Nemojte uzimati aspirin, jer on može pojačati krvarenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.