RIJEČ STRUKE

Psihijatar Slobodan Nogo za "Avaz": Sve više se razgovara o postporođajnoj depresiji

Nije tačno da je to tabu tema, kazao je dr. Nogo

Slobodan Nogo: Žene tada doživljavaju jaku tugu, anksioznost, umor. FACEBOOK / ILUSTRACIJA

Piše: Z. K.

25.10.2022

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja koji se ponekad razvija 2 do 3 sedmice nakon porođaja i može trajati do godinu. Ovo je za portal “Avaza” kazao dr. Slobodan Nogo spec. psihijatar Načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu.

U BiH ne postoje podaci o broju slučajeva ustanovljene postporođajne depresije kod porodilja, ali dr. Nogo, navodi da je u bolnicama u BiH uspostavljen takav program da ginekolozi kada primjete neke od simptoma depresije kod trudnica kontaktiraju psihijatre i usmjeravaju ih na tretman. 

Također tu su i patronažne sestre koje u prvim danima obilaze porodilje te ako primjete bilo kakve promjene na porodilji obavještavaju nadležne, a oni potom psihijatre. 

Koji su znakovi

To pomaže poslije da porodilja izbjegne postporođajnu depresiju. Također je istakao kako nije tačno da je to tabu tema, ali navodi da može biti poneki slučaj u manjim mjestima da se pokušava sve to prikriti. Naime, sve više se razgovara o ovoj temi s trudnicama, ali i porodiljama, i pokušava im se pomoći na sve moguće načine. 

Znakovi postporođajne depresije uključuju: nekontrolisana plačljivost, povećana pospanost ili nesanica, gubitak apetita ili prekomjeran unos hrane, razdražljivost, jak umor, glavobolja, osjećaj pretjerane anksioznosti, a ponekad i napade panike, krivica, nemogućnost koncentracije, nespremnost za komunikaciju sa drugim ljudima, nespremnost da se dijete uzme u naručje i igra se s njim.

- U periodu postporođajne depresije žena doživljava jaku tugu, anksioznost i umor. Gubi interesovanje za sve što je nekada zanimalo. Ponekad ne može ni da brine o sebi i detetu. Depresiju se često brka sa postporođajnom melanholijom. Postporođajna melanholija ne zahtijeva liječenje i nestaje nakon stabilizacije hormonske pozadine – kaže dr. Nogo za "Avaz".


Mnogo simptoma

Poteškoća je u tome što postoji toliko mnogo simptoma depresije da ih je prilično teško otkriti samo gledanjem u oči. Dijagnozu može postaviti samo specijalist nakon niza kliničkih studija.

- Na pitanje koliko dugo traje postporođajna depresija nema konkretnog odgovora. Sve zavisi od psihičkog stanja u porodici i općeg raspoloženja žene. Međutim, bez odgovarajućeg liječenja, postporođajna depresija može trajati mjesecima, pa čak i godinama, postajući hronična, a kasnije će uzrokovati i druge ozbiljne probleme: bolesti srca, gojaznost, nesanicu, poremećaje endokrinog sistema i općenito može značajno umanjiti kvalitetu života – navodi dr. Nogo.

Uzroci postporođajne depresije još uvijek nisu poznati. To može biti genetska predispozicija, hormonska neravnoteža, tip ličnosti, individualno iskustvo, trauma, faktori okoline. Okidači mogu biti selidbe, emigracije i stresne situacije na poslu i kod kuće.


Postoje dva načina liječenja

Faktori koji povećavaju rizik uključuju: destruktivni odnosi i svađe u porodici, niska materijalna podrška, teška trudnoća, višestruka trudnoća, vanbračna trudnoća, preuranjene kontrakcije ili porođaj (do 37 sedmica), komplikacije trudnoće i porođaja, hospitalizacija djeteta, hronični stress I nedostatak sna.

- Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, postoje dva načina liječenja postporođajne depresije: psihoterapija i podrška lijekovima. Ako je oblik blag, dovoljna je psihoterapija, posebno kognitivno-bihejvioralna terapija. U slučaju teškog toka bolesti uz terapiju je povezana i podrška lijekovima – ističe dr. Nogo za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.