VIJESTI

DODIK PROTIV BOSIĆA Nastavak suđenja u Banjoj Luci

U Osnovnom sudu

Fena

18.5.2015

Nastavak pripremnog ročišta povodom tužbe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv lidera SDS-a Mladena Bosića zbog klevete zakazan je sutra u Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Pripremno ročište je počelo 8.aprila, a zbog obimne dokumentacije koju je dostavio Bosić nastavak je zakazan za 19.maj.

Lider SDS-a se odazvao na sudski poziv te nakon toga naveo da je iznio podatke o tome da je, kako je rekao, Milorad Dodik ukrao milione KM od građana RS.

Kazao je i da je prikupljena dokumentaciju o poslovanju Dodika još iz perioda rata te da ti dokumenti ukazuju na "ratno profiterstvo".

Bosić je i od institucija Republike Srpske zahtijevao da mu dostave potrebnu dokumentaciju koja je javno dobro i u koju bi svi građani RS morali imati uvid, a koja govori o velikim aferama, kao što su "Birač", Bobar banka, preduzeće "Nikola Tesla" i druge.

Drugi dio dokaza, po Bosićevim riječima, odnosi se na imovinske kartone Milorada Dodika, gdje se, tvrdi, vidi nesrazmjer s njegovim primanjima i imovinom...

Dodik, koji je ga je i tužio za klevetu, zbog ranije izrečene tvdnje da je "ukrao milione“, naveo je da će se Bosić suočiti s neistinama, jer protiv njega nema nijedne pravosnažne presude ili optužnice koja bi dokazala Bosićeve tvdnje da je „ukrao milione KM“.

Bosića je optužio da je pripremnom ročištu dao medijski značaj koji ne treba da ima, a da on vjeruje u sud i da će ga u ovom slučaju zastupati advokat i sačekat će presudu.

Osnov Milorada Dodika za tužbu je ranija Bosićeva konstatacija da je "Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju RS-a, vraćanju nadležnosti u pravosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalnom i koji je ukrao milionske iznose, za nekoga može reći da je lažov".

Predsjednik SDS-a je ovo rekao reagirajući na prethodne Dodikove navode da je "Bosić patološki lažov“.

Dodik je inače Bosića tužio zbog dijela rečenice „da je ukrao milionske iznose“.

U tužbi koju je Milorad Dodik podnio protiv Mladena Bosića zbog klevete traži se naknada štete od 10.000 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.