VIJESTI

Čović: Očekujem imenovanja u preduzećima za tri dana, ako ne bude dogovora onda nema Vlade FBiH

Lider HDZ-a BiH

A. DUČIĆ

18.5.2015

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka kako očekuje da se u naredna dva do tri dana sazove sjednica Vlade FBiH na kojoj će se imenovati vršioci dužnosti u preduzećima o kojima je danas na sastanku bilo riječ. Dodao je da što se njega tiče, na dnevnom redu mogu biti imenovanja u svim preduzećima.

- Ako ne bude dogovora, onda ćemo imati blokadu sustava u FBiH. A to znači da nemamo izvršnu vlasti u Federaciji – kazao je Čović.

Istakao je da nema problema u komunikaciji sa liderom DF-a Željkom Komšićem, iako je naglasio da on sutra s njim neće razgovarati. Kao što je poznato, sutra će se održati sastanak između Izetbegovića i Komšića.

- Nemam problema u komunikaciji s Komšićem, samo, mi smo u startu postavili jedan odnos da je HDZ napravio partnerstvo sa SDA, a poslije toga je SDA ojačao svoju poziciju s DF-om, protiv čega mi nismo imali ništa, i tako ja stalno nastupam. Ali nikada se nije desilo da je Komšić zatražio razgovor a da ga nismo održali – kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je rekao da se ova kriza već prelikava na državni nivo.

- Danas smo Izetbegović, Ivanić i ja trebali imati jedan razgovor gdje smo trebali raspravljati o agencijama na razini države, ali to smo otkazali. Pa ne možete razgovarati na jednoj razini, a u istim tim insitucijama gdje ste razgovarali o drugoj razini niste to u stanju provesti – kazao je on.

Istakao je i ako ne bude sadašnje koalicije “tražit ćemo nešto novo”.

- Ali da bi raspravljali o tome hoće li biti nove parlamentarne većine mi moramo završiti ovu priču, a meni se čini da ćemo je završiti. Ovo je došlo do dna. Prošlo je 50 dana od imenovanja Vlade FBiH, recite mi šta smo uradili – kazao je Čović.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.