VIJESTI

PRIJEDOR Dan bijelih traka 31. maja

"Jer me se tiče"

Fena

19.5.2015

Građanska inicijativa "Jer me se tiče" pozvala je građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. maja. 

Ovaj dan će se, kao i prošlih godina, obilježiti šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu, te postavljanjem ruža s imenima ubijene djece na glavnom prijedorskom trgu.

- Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali 'označiti' bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina - ističu u inicijativi "Jer me se tiče". 

Navode da građani i građanke samim svojim prisustvom u Prijedoru na 31. maj pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u svom gradu. 

- Potrebni smo roditeljima ubijene djece da svojim prisustvom u Prijedoru, s bijelom trakom oko rukava, pružimo podršku u njihovim nastojanjima da se spomenik dječacima i djevojčicama izgradi. Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj dođu u Prijedor zajedno i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava - navodi inicijativa "Jer me se tiče" u saopćenju.

Peticija za izgradnju spomenika je po protokolu predana prošle godine, međutim, gradska skupština u Prijedoru se do danas nije izjasnila o inicijativi roditelja ubijene djece o gradnji spomenika. 

Međunarodni dan bijelih traka će biti i "oblik protesta protiv ovakvog postupanja lokalnih vlasti", poručuju iz ove inicijative.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.