VIJESTI

BiH podržava zajednički projekat sa Srbijom - izgradnju pruge Beograd - Sarajevo - Čapljina - Ploče

Zvizdić u Tirani: Postoji spremnost da sarađujemo na svim poljima

Redakcija

28.5.2015

Predsjedavajući  Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, koji boravi u Tirani u Albaniji na Bečkom ekonomskom forumu, obraćajući se učesnicima panela "Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti Zapadnom Balkanu", je rekao da je ovo  samo jedan  od sastanaka premijera zemalja Zapadnog Balkana koji pokazuje pozitivnu tendenciju i  spremnost na međusobnu saradnju, ne samo u cilju razvoja infrastrukturnih projekata iz oblasti transporta i energetske infrastrukture, nego i u cilju dobre saradnje regije Zapadnog Balkana koja treba da bude osnov za ekonomski i društveni razvoj.

- Ovakvi sastanci govore o našoj otvorenosti i spremnosti da sarađujemo na svim poljima i da se i u političkom i u društvenom, a posebno ekonomskom smislu udružujemo i stvaramo jedno jedinstveno tržište koje može biti privlačno za strane investitore, rekao je predsjedavajući Zvizdić

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o promjeni prioriteta u BiH i istaknuo da Vijeće ministara trenutno ima tri ključna prioriteta, od kojih je prvi dinamizirani razvoj i realizacija onih zadataka koje imamo na putu EU integracija  i istaknuo da je naš cilj da dobijemo kandidatski status i da kredibilno provedemo sve  zadatke koje od nas zahtijeva Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da postanemo dio važnih tokova i fondova Evropske unije.

Drugi ključni prioritet  su ekonomske reforme s kojim će se poslovno okruženje promijeniti i s kojim očekujemo da postanemo  zemlja privlačna za investitore. Predsjedavajući Zvizdić je naveo da je treći prioritet vladavina prava i borba protiv korupcije i svih drugih oblika kriminala i terorizma, te dobrosusjedska saradnja.

- Naša saradnja je izuzetno važna za stabilnost Zapadnog Balkana i to će nam omogućiti da pred investitorima nastupamo zajedno i  jedinstveno, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Istakao je da će BiH podržati sve projekte koji BiH povezuju sa susjedima  i naveo ponovni  zahtjev za Jadransko-jonski autoput koji bi zbog brojnih prednosti trebao da prolazi kroz BiH. Rekao je da BiH podržava i zajednički projekat sa Republikom Srbijom, a to je izgradnja  željezničke pruge Beograd - Sarajevo - Čapljina - Ploče. Zvizdić je kazao da su balkanske zemlje pokazale spremnost za saradnju, ne samo u smislu infrastrukturnog, nego i ekonomskog i socijalnog razvoja.

Domaćin sastanka u Tirani je premijer Albanije  Edi Rama, a prisustni su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije i  Kosova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.