VIJESTI

SKUPŠTINA SBK Hoće li Tužilaštvo imati posla zbog izvještaja o budžetu iz 2013. godine?

Zasijedanje u Travniku

Fena

17.6.2015

13:20 - Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je danas, bez mnogo rasprave izvještaj o prošlogodišnjem radu kantonalne Vlade, dok je više pažnje izazvao izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja kantonalnog budžeta za 2013. godinu.

 Zastupnik DF-a Edin Mašić kazao je da se zbog negativne revizorske ocjene treba uključiti Tužilaštvo.

 - Ovaj izvještaj je negativan za više od 14 miliona KM i sami tim Ured za reviziju Federacije BiH donio je negativno mišljenje. Smatram da je Skupština trebala sve proslijediti Tužilaštvu jer ovdje ima elemenata krivične odgovornosti. Primjer za to su koncesije, jer je evidentno da se one ne naplaćuju i da postoji dug od 1,9 miliona KM - kazao je novinarima Mašić.

 Premijer SBK Tahir Lendo kazao je kako niko nije sprječavao da izvještaj bude proslijeđen Tužilaštvu.

 - Da je bilo elemenata krivične odgovornosti to bi već došlo do Tužilaštva. Vlada je prihvatila sve preporuke revizora i otklonjeno je 70 posto nedostatka - kazao je Lendo.

 Predsjednica Kluba Hrvata u Skupštini Lidija Bradara (HDZ BiH) kazala je da nije na Skupštini da dostavlja ovaj dokument Tužilaštvvu, naglašavajući kako se nada da su otklonjeni svi nedostaci i da će revizijski izvještaj za 2014. biti pozitivan.

Skupština SBK usvojila je danas, među ostalim, izvještaje o izvršenju prošlogodišnjih finansijskih planova Zavoda za zdravstveno osiguranje, Službe za zapošljavanje te kantonalne Direkcije za ceste.

Zastupnici su iskoristili raspravu o izvještaju Direkcije za ceste da ukažu na nužnost obnove velikog broja cesta u SBK, dok je direktor ove direkcije Sulejman Bećirević upozorio da je novac s kojim se raspolaže veoma ograničen.

Zastupnica Lidija Bradara (HDZ BiH) kazala je da Federacija BiH treba rasteretiti kantonalnu Direkciju za ceste i preuzeti financiranje strateških putnih pravaca, među kojima je i brza cesta Lašva - Donji Vakuf i cesta Novi Travnik - Gornji Vakuf /Uskoplje, kako bi bio osiguran ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

Zastupnici su, između ostalog, tražili da se Vlada SBK zaduži za rekonstrukciju cesta u vrbaskoj regiji, a zastupnik SDP-a Sifet Mrkonja kazao je kako je potrebno povesti računa, kada je riječ o izvođačima radova, da se ne događa da se "asfalt položi ove godine, a iduće propadne".

Sjednica Skupštine je završena, a termin idućeg zasjedanja bit će naknadno utvrđen.

12:05 - U Travniku zasjeda Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK), a očekuje se, među ostalim, razmatranje izvještaja o radu Vlade i izvršenju kantonalnog budžeta za prošlu godinu.

Zastupnici su na početku sjednice imali priliku postaviti pitanja na koja očekuju odgovore od novoimenovanih članova Vlade SBK te su pokrenuli inicijative među kojima su i one za ukidanje naknada za rad u komisijama, zdravstvenih premija koje plaćaju građani SBK, a zatraženo je i ponovno pokretanje procesa za vraćanje imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Travniku.

Zastupnici su, također, tražili da im budu dostavljeni podaci o broju stranih državljana koji se školuju u SBK kao i da bude povećan broja odjela u medicinskim školama s obzirom na veliki interes učenika za ova zanimanja koja su tražena na tržištima zemalja Europske unije (EU), prvenstveno Njemačke.

Zatraženo je i da novac iz kantonalnog budžeta koji se izdvaja za smještaj studenata ne bude ograničen samo na studentske domove, nego da im se omogući i da ovaj novac utroše za privatni smještaj.

Na dnevnom redu današnje sjednice su izvještaji o izvršenju prošlogodišnjih financijskih planova Zavoda za zdravstveno osiguranje, Službe za zapošljavanje, Direkcije za ceste, kao i izvješća o radu Kantonalnog tužilaštva, Suda te Pravobranilaštva SBK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.