VIJESTI

Narodna skupština RS: Završena rasprava o izvještaju o radu Komisije za koncesije

Zasijedanje u Banjoj Luci

Srna

24.6.2015

14:30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o radu Komisije za koncesije Srpske za 2014. godinu, u kojem se navodi da je za jednokratne koncesione naknade u budžet Srpske uplaćeno 22.193.380 KM, ali da je smanjena uplata za mineralne resurse.

 Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Predrag Aškrabić poručio je u završnoj riječi da će Komisija odgovoriti na sve zahtjeve poslanika u vezi sa podacima o koncesionim naknadama.

Aškrabić je podsjetio da procedura za dodjelu koncesionih naknada ide od resornog ministarstva prema Komisiji za koncesije.

U izvještaju se navodi da je jedan od razloga smanjenja naknada to što prošle godine nisu zaključeni veći ugovori o dodjeli koncesije za razliku od 2013. godine.

"Ovo smanjenje je proizašlo iz uplata manjeg iznosa jednokratnih koncesionih naknada", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o korištenju poljoprivrednog zemljišta, iznos uplate koncesione naknade u budžet Srpske za 2014. veći je od 2013. godine za 198.076 KM, iako su obilne kiše i poplave uticale na prinose.

Po osnovu koncesionog ugovora za korištenje vodnih tokova, 54 sportsko-ribolovna društva su za ulov ribe uplatila koncesione naknade u iznosu od 124.913 KM.

13:31 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je na gradilištu Rudnika i Termoelektrane "Stanari" angažovano oko 400 domaćih radnika, a ne samo kineska radna snaga, kako tvrdi opozicija.

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju o radu Komisije za koncesije Republike Srpske za 2014. godinu, Golićeva je rekla da se na ovom gradilištu stalno smjenjuje između  20 i 30 domaćih privrednih subjekata.

Ističući da je prilikom privatizacije u Rudniku i Termoelektrani  "Stanari"  bilo zaposleno 250 radnika,  a da je trenutno zaposleno 690 radnika, Golićeva je najavila da puštanjem u rad ovog termoenergetskog projekta treba da bude zaposleno 900 radnika.

Ona je rekla da je za prošlu godinu na ime koncesije za izgradnju ovog termoenergetskog postrojenja u budžet Srpske uplaćeno 1,6 miliona KM.

Potpredsjednik Vlade Srpske podsjetila je  da je krajem 2005. godine dato 100 koncesija na ime izgradnje mini-hidroelektrana u Srpskoj, uključujući i Nacionalni park "Sutjeska".

Ona je istakla da sada postoji novi postupak za dodjelu koncesija, s on podrazumijeva da se prvo od resornog ministarstva traži podatak da li to postoji u prostornom planu, ističući da 2005. godine nije bio ispoštovan nijedan parametar.

Golićeva je podsjetila da je u prostornom planu bivše SR BiH bilo predviđeno da se na lokalitetu Nacionalnog parka "Sutjeska" gradi 10 mini-hidroelektrana, koje bi vjerovatno bile izgrađene da nije bilo proteklog rata u BiH.

"Određene studije će pokazati da li su ove mini-hidroelektrane potrebne, odnosno da li se mogu graditi na tom lokalitetu", zaključila je Golićeva.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da kompanija "Boksit" iz Milića,  u skladu sa  važećim zakonskim propisima, isplaćuje koncesionu naknadu, te potvrdio da je ova kompanija u cijelosti isplatila koncesionu naknadu za 2014. godinu.

On je istakao da kompanija "Boksit"  plaća koncesionu naknadu od 2,1 KM po toni, tako da za 400.000 tona rude godišnje plaća oko 850.000 KM.
 
Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da bi oblast dodjele koncesija u Republici Srpskoj trebalo dodatno zakonom urediti, jer je na to ukazala i Komisija za koncesije u svom izvještaju za 2014. godinu.

Borenović je rekao da je u Srpskoj prikupljena mala koncesiona naknada u iznosu od 20 miliona KM zbog nelegalne eksploatacije šljunka, pijeska i kamena.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović zatražio je od Komisije za koncesije Republike Srpske da javno saopšti podatke o visini ostvarene godišnje koncesione naknade, a od Ministarstva finansija Republike Srpske da kaže pod kojom stavkom u budžetu vodi ovu vrstu naknade.

11:50 - U budžet Republike Srpske tokom 2014. godine uplaćeno je 22.193.380 KM na ime jednokratne koncesione naknade, ali je smanjena uplata po tom osnovu u oblasti mineralnih resursa.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Milović smatra da je kvalitetan izvještaj o koncesijama koji ukazuje na sve nepravilnosti i nudi rješenja u ovoj oblasti u Republici Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju o radu Komisije za koncesije Srpske za 2014. godinu, Milović je rekao da opština Gacko nije dostavila zemljišne čestice za koje poljoprivredni proizvođači traže da dobiju na upotrebu poljoprivredno zemljište iz razloga što je dio polja koje se ne eksploatiše "predmet predizborne trgovine svih političkih stranaka".

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da je mali iznos koncesione naknade za 2014. godinu na nivou Republike Srpske u iznosu od 20 miliona KM.

Stanić je rekao da ni u jednoj oblasti koncesionih odnosa nema dovoljno prihoda, navodeći da su u oblasti poljoprivrede ukupni prihodi od koncesionih naknada 940.000 KM, iako korisnici koncesiije dobijaju podsticaje u iznosu od 40 miliona KM.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo rekao je da 40 privrednih subjekata u Srpskoj više od 10 godina čeka da im se odobri koncesija u Republici Srpskoj.

"Cijeli niz neregularnosti je postignut u Republici Srpskoj na bazi koncesionih ugovora", tvrdi Šukalo.

Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da bi politika koncesije trebalo da bude usmjerena ka zapošljavanju radnika, posebno domaće radne snage.

11:15 - U izvještaju o radu Komisije za koncesije Republike Srpske za 2014. godinu, koji danas razmatra Narodna skupština Srpske, navodi se da je jedan od razloga smanjenja naknada to što prošle godine nisu zaključeni veći ugovori o dodjeli koncesije za razliku od 2013. godine.
 
"Ovo smanjenje je proizašlo iz uplata manjeg iznosa jednokratnih koncesionih naknada", navodi se u izvještaju.
 
Kada je riječ o korišćenju poljoprivrednog zemljišta, iznos uplate koncesione naknade u budžet Republike Srpske za 2014. godinu veći je od prethodne godine za 198.076 KM, iako su tokom prošle godine obilne kiše i poplave uticale na prinose.
 
Po osnovu koncesionog ugovora za korišćenje vodnih tokova za ulov ribe ulata koncesione naknade od 54 sportsko-ribolovna društva iznosila je 124.913 KM u 2014. godini, navodi se u ovom izvještaju.
 
Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Predrag Aškrabić smatra da bi Vlada Republike Srpske trebalo što hitnije da predloži zakon o naknadama, da bi se u praksi olakšala pozicija koncesionara.
 
"Ovim bi se izbjeglo da se tri puta plaća ista naknada, a time bi se postigli i pozitivni efekti u vezi privlačenja stranog kapitala i investitora uopšte", zaključio je Aškrabić

10:35 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci razmatranjem izvještaja Komisije za koncesije Republike Srpske za 2014. godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o realizaciji Programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije za 2014. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji Finansijskog izvještaja Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" za 2013. godinu, koji je dobio negativno revizorsko mišljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.