VIJESTI

Muftija zagrebački za "Avaz" o otmici: Moramo spasiti nevini život!

Aziz ef. Hasanović

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

8.8.2015

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj najoštrije osuđuje otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu te sve čini u nastojanjima da Salopek bude oslobođen iz ruku terorista Islamske države, koji su ga oteli i prijete njegovim smaknućem. Kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović, IZ je uputila poziv za pomoć u spašavanju života nevinog Tomislava Salopeka na najutjecajnije adrese u Egiptu.

Zloupotreba islama 

- Među ostalima, uputili smo apel egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve da bi spasili život Tomislava Salopeka i time potvrdili kur'anski imperativ “… ko spasi jedan nevin život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo” - kazao je muftija Hasanović. 

Zloupotreba islama, poput ove u slučaju otmice Salopeka, ocjenjuje muftija zagrebački, nanosi štetu svim muslimanima, ali i naglašava da se uvijek treba isticati da ovakve stvari nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima i idejama islama.

- Mi kao odgovorni ljudi stalno to moramo ponavljati i moramo biti spremni tumačiti islam onakvim kakav on jeste, jer to je vjera ljubavi, tolerancije, snošljivosti, vjera razuma, vjera pravde i pravičnosti. Nažalost, određene grupe unutar islamskog svijeta ne razumijevaju tako islam i zloupotrebljavaju ga da bi ostvarile neke svoje ciljeve - rekao je muftija zagrebački. 

Vapaj za pravdom 

Naglašava i da je Salopekov primjer pokazatelj da u ovom trenutku niko nije siguran i nema garanciju da ne može postati žrtvom. 

- Teška je situacija i vidite i sami da više niko nije siguran da ode u turističku posjetu ili u neki radni angažman u taj nesređeni dio svijeta u kojem je, nažalost, i Egipat. Treba izbjegavati takve vrste odlazaka dok se stanje ne sredi. Kad će se srediti, Bog zna, jer pravda je nešto za čim danas vapi čitav islamski svijet i mislim da na tome treba raditi - istakao je muftija Hasanović. 

Bošnjaci i drugi muslimani u Hrvatskoj koji su dijelom Islamske zajednice u toj zemlji, kako je potcrtao, nemaju probleme niti trpe posljedice zbog postupaka onih koji zloupotrebljavaju islam. No, kaže da se potencijalni problemi upravo preveniraju ispravnim odgojem te učenjem i tumačenjem islama. 

Hutba o otmici

Muftija Hasanović je kazao da su jučerašnje hutbe u Hrvatskoj bile posvećene spašavanju otetog Tihomira Salopeka i da je IZ u Hrvatskoj i na ovaj način željela dati svoj doprinos općem interesu. 

Uz muftijino dopuštenje, u jučerašnju hutbu uvršteno je i saopćenje kojim se oglasilo 100 alima iz Saudijske Arabije, u kojem je jasno izrečena osuda zloupotrebe islama kroz otmice i ucjene ili neki drugi način. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.