VIJESTI

REIS KAVAZOVIĆ U ZEMALJSKOM MUZEJU: Sarajevo ima obavezu čuvati naslijeđe BiH

Pridružio se građanskoj akciji

Autor:Fena

1.9.2015

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pridružio se građanskoj akciji čiji je cilj skretanje pažnje ogovornima da je Zemaljski muzej u Sarajevu institucija od državnog značaja i da joj treba omogućiti da opet radi i bude u misiji zbog koje je davno osnovana.

- Muzej je državna ustanova i država mora imati odgovornost, a Sarajevo kao glavni grad ima obavezu čuvati naslijeđe Bosne i Hercegovine. Ne treba se obazirati na izjave onih koji to negiraju - rekao je reis novinarima.

On je jedan od učesnika ove šire akcije koji je danas simbolično dežurao u ovom muzeju te, nažalost, kako kaže, zatekao "praznu postavku".

Reis naglašava da Zemaljski muzej čuva bosanskohercegovačku baštinu, dakle naslijeđe koje su utkali svi narodi i građani - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ali i mnogi prije njih - Kelti, Iliri i svi ostali koji će ostaviti neizbrisive tragove kulturne šarolikosti u jednoj zemlji.

Nakon reisa, u Muzej su došli maturanti sarajevske Druge gimnazije.

Pridružujući se ovoj akciji, oni su prvi sat u novoj školskoj godini imali upravo ovdje gdje im je Gorčin Dizdar održao predavanje o stećku kao bosanskohercegovačkom naslijeđu.

Koordinatorica nastavnog procesa za treći i četvrti razred u ovoj gimnaziji Adila Salibašić naglasila je da đačko prisustvo u akciji znači ukazivanje na potrebu ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja jer je tu pohranjeno historijsko, biološko, jezičko i drugo blago, koje je značajni element za izučavanje u obrazovnom procesu.

Građanska akcija čiji su učesnici među ostalima bili reisu-l-ulema i gimnazijalci nosi naziv "Ja sam Muzej".

Realizira se u organizaciji nevladinog sektora koji je u Projektu održivosti civilnog društva podržao i USAID.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, kao jedna od sedam današnjih institucija kulture od državnog značaja, nakon statusnih i finansijskih problema u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, konačno je zatvoren 2012. godine.

Kustosica iz etnološkog odjeljenja Marica Filipović, koja je danas dočekala reisa Kavazovića, smatra da je Muzej u sadašnje nezavidno stanje dovela - politika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.