VIJESTI

SUD BIH Sekuli Babiću određene mjere zabrane

Osumnjičen za ratni zločin počinjen na području Glamoča

Srna

15.9.2015

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je Sekuli Babiću, osumnjičenom za ratni zločin protiv hrvatskog i bošnjačkog civilnog stanovništva na području Glamoča, odredio mjere zabrane.

Babiću je određen kućni pritvor uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontrolišu poštivanje ove mjere dva puta sedmično, zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH.

Zabrana se odnosi i na sastajanja sa svjedocima i saučesnicima u ovom krivičnom predmetu i približavanje saučesnicima i svjedocima ispod 50 metara, te ostalim licima koji imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu. 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.  U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Babića su 10. septembra na području Banjaluke uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH  (Sipa) zbog sumnje da je počinilo ratni zločin protiv civilnog hrvatskog i bošnjačkog stanovništva na području opštine Glamoč tokom 1992. godine. 

Babić je pod istragom Tužilaštva zbog sumnje da je tokom oktobra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i takozvane Armije BiH, s jedne strane, i Vojske Republike Srpske (VRS), s druge strane, na području opštine Glamoč, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.