VIJESTI

Sastanak Vučića i Bajdena: Uspjeh Srbije važan za SAD

Premijer Srbije razgovarao sa potpredsjednikom Amerike

(Dž. Č.)

15.9.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je poručio da je uspjeh Srbije veoma važan za SAD, piše B92.

Bajden je istakao da je Srbija ključna za stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Bajden je istakao i da će Evropska unija biti potpuna kada Srbija postane njena članica.

Vučić i Bajden su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, izbjegličkoj krizi, investicijama američkih kompanija i investicionoj klimi u Srbiji.

Podrška SAD

Tema razgovora bila je i regionalna stabilnost i saradnja u oblasti energetike, saopćila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Premijer Srbije je obavijestio Bajdena o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela, kao i o procesu evrointegracija, naglasivši da je Srbiji u tom procesu potrebna podrška SAD.

- Veliki interes američkih kompanija da ulažu u Srbiji pokazuje da smo na dobrom putu - izjavio je premijer Vučić.

On je istakao da su politika srbijanske vlade i ekonomske reforme koje ona sprovodi naišli na najširu podršku potpredsjednika Bajdena.

Srbijanski premijer je izrazio zadovoljstvo zato što je prema Srbiji iskazano veliko poštovanje, bez obzira na to što još mnogo toga treba da bude urađeno kako bismo dostigli standarde koje SAD od nas očekuju.

Bajden je pozdravio ekonomske reforme srbijanske vlade i istakao da od uspjeha reformi u Srbiji zavisi i uspjeh cijelog regiona.

On je pohvalio i zakonske reforme, kao i borbu protiv korupcije. Tema razgovora dvojice zvaničnika bio je i slučaj braće Bitići.

Trodnevna posjeta

Sastanak premijera Vučića i potpredsjednika Bajdena počeo je susretom u četiri oka, koji je trajao više od pola sata, nakon čega su se srbijanski predsjednik Vlade i potpredsjednik SAD pridružili delegacijama, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, poslije susreta sa Bajdenom Vučić se sastaje s potpredsjednikom Vijeća sigurnosti za Evropu i Centralnu Aziju Cirilom Milerom, kao i s predsjednikom Svjetske banke Džimom Kimom.

Premijer će tokom dana imati i niz sastanaka sa predstavnicima vodećih američkih kompanija.

Drugog dana posjete predviđeni su razgovori premijera Vučića sa kongresmenima i senatorima SAD, kao i sastanak sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, a potom i sa predsjednikom Instituta Brukings Strobom Talbotom.

Trodnevnu posjetu Vašingtonu premijer Vučić završava odvojenim susretima sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, direktorkom MMF Kristinom Lagard i zamjenikom sekretara za trgovinu SAD Brusom Endrusom.

Vučić je prethodno u junu boravio u SAD kada je razgovarao sa visokim američkim zvaničnicima, a u Vašington će ponovo otići krajem mjeseca kako bi, na poziv predsjednika SAD, učestvovao na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.