VIJESTI

BHRT Prekid saradnje sa 80 radnika

Odluka Upravnog odbora

Redakcija

22.9.2015

Upravni odbor BHRT-a usvojio je plan finansijske konsolidacije, koji predviđa rigorozne mjere štednje i reprogramiranje prispjelih obaveza, uključujući neproduživanje ugovora sa 30 radnika zaposlenih na određeno vrijeme, te prekid saradnje sa 50 vanjskih saradnika.

Informacija o poslovanju BHRT-a, koju je juče razmatrao Upravni odbor, pokazala je dalje pogoršavanje finansijske situacije, odnosno gubitak od preko milion KM u pola godine. Razlog je, između ostaloga, smanjenje prihoda od RTV takse prikupljane od strane od operatera, koji je za deset posto manji u odnosu na prethodnu godinu.

Upravni odbor pozvao je na hitno sazivanje sjednice Odbora sistema na kojem bi bio razmotren efikasan način prikupljanja RTV takse jer, kako je ocijenjeno, rigorozne mjere štednje nisu dovoljne.

Upravni odbor je pozvao i na intenziviranje saradnje sa nadležnim ministarstvom i Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, koji nose “konkretnu odgovornost kada je u pitanju obezbjeđenje stabilnog finansiranja javnih servisa”.

Upravni odbor prihvatio je jesenju šemu, kako bi se održao nivo programa te osigurala TV prava za najzanimljivije sportske događaje, uključujući Evropsko prvenstvo u nogometu 2016.

Uprava BHRT-a ulaže napore da se Bosna i Hercegovina vrati na Eurosong naredne godine. U tom smislu, podržani su napori menadžmenta za pronalazak sponzora do kraja oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.