VIJESTI

REIS KAVAZOVIĆ: Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi, eto nam prilike da im pomognemo

Bajramska čestitka reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

Fena

23.9.2015

Muslimani se u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života. Bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli. Hadž je naš podsjetnik na to kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života - poručio je u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 

Navodi da u tom kretanju - hadžiluku i žrtvi - kurbanu razaznajemo i čovjekovu suštinu - to je putnik koji se, stalno putujući iz mjesta u mjesto, hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje, na ahiret.
 
Podsjeća da muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža - borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mjestu, kazao je, kao i muslimani u domovini i širom svijeta iščekuju sutrašnji dan.
 
- Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost Bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koje ga prate. U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje k Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava našem Stvoritelju i Njegovoj milosti - istaknuo je reis.
 
Ocjenjuje da hadž predstavlja bliskost koju hoćemo postignuti u jednoj velikoj ljudskoj porodici. U toj porodici svi se, smatra, držimo zajedno.
 
- Svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebalo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim, a.s., naš duhovni otac, a Kaba naš zajednički dom. U tu porodicu unosimo radost. Nemojmo patnju. Jer, i radost i patnju sami biramo - ustvrdio je Kavazović.
 
Ističe da ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi - djece, žena i muškaraca. Upravo je tu, naglasio je reis, prilika da im pomognemo, u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost te na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana.
 
Reis Kavazović u završnici je muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori čestitao Kurban-bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, a da bolesnima i muhadžirima Bajram donese olakšanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.