VIJESTI

Milanović za RTS: Nikada nisam rekao da su Srbi varvari

Premijer Hrvatske o problemu sa Srbijom

Redakcija

25.9.2015

Hrvatski premijer Zoran Milanović, gostujući na RTS-u, negira da je vrijeđao Srbe i Srbiju.

"Ja taj Zoran Milanović, čiji su preci partizani branili Srbe od ustaša u Lici , recite kad sam to rekao?", rekao je Milanović novinaru, dodavši da nije precizno citiran.
 
Upitan na šta je mislio upotrijebivši jučer riječ varvari, Milanović je rekao da Mađarska pravi zid prema varvarima, "jer Orban i društvo varvarima doživljavaju Arape".
 
"Nisam rekao da su Srbi varvari. Vi ste pogrešno razumjeli, loše ste interpretirali. Vi ste me pogrešno citirali. Ja sam rekao da Mađari grade zid prema varvarima. Nisu Srbi varvari, nego Orban i društvo sve južno od njih smatraju varvarima",  rekao je Milanović.
 
Mi smo uveli mjeru protiv svih, na granici su stajali i hrvatski kamioni. Mjere koje smo uveli nisu diskriminišuće, kaže Milanović.
 
Na pitanje zašto je za Srbiju rekao da je "slučajna država", Hrvatski premijer je odgovorio: "Zato što morate dokazati da ste organizovana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose".
 
"Mi nismo vrijeđali Srbe. Rekli smo da se srbijanska Vlada ponaša kao da je Srbija teritorija, a ne država. Ja smatram da oni mogu mnogo bolje", izjavio je Milanović.
 
Upitan da li je danas donio odluku o deblokadi poslije pritisaka iz Brisela i kritika da je Hrvatska prekršila SSP, on je odgovorio:

"Ja sam član Savjeta EU i tamo razgovaram i sa Angelom Merkel i sa Vernerom Fajmanom, tamo niko nije bio zaintersovan da govori o Srbiji i ovoj situaciji. Tako da ne vidim ko bi mogao na Hrvatsku da vidi tu vrstu pritiska. To sigurno nisu službenici EK".

Hrvatska je, prema njegovim riječima, učinila ono što je učinila nediskriminatorno da bi zaštitila svoje nacionalne interse i da pošalje poruku - ljudi, sarađujte sa nama.

Na insistiranje novinara da prokomentariše to što je u Briselu pokrenuta svojevrsna istraga zbog kršenja SSP, on kaže:
 
"Da li je vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Ali, ona to ne želi. Mi želimo normalne odnose."
 
Zoran Milanović rekao je da je odluka o zaustavljanju robnog prometa bila unilateralna i da je on može donijeti ponovo.
 
"Odluka je unilateralna, mogu je donijeti opet. Srbija mora funkcionisati kao država. Kad ljudi uđu u Srbiju, trebalo bi ih organizovano voditi na sjever, a ne da se pretvori u spontanu ekonomskku aktivnost“, kazao je Milanović.
 
On je dodao da je premijeru Srbije Vučiću ponudio pomoć, da pošalje koliko god je potrebno autobusa, da se izbjeglice prevezu do hrvatske granice, najvećim dijelom, a dijelom do Mađarske. „E sad, ko i s kojim motivima odbija takvu ponudu“, zapitao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.