VIJESTI

BOSANSKI ŠAMAC Za šest mjeseci 1.000 osoba se obratilo sa nekim zahtjevom

Kroz kancelariju za povratnike dnevno prođe dvadesetak ljudi

N. L.

22.10.2015

U Bosanskom Šamcu je prije 6 mjeseci otvorena kancelarija gdje se povratnici u ovom gradu mogu obratiti za pomoć. Od momenta otvorenja kancelarije do danas, kroz nju je prošlo više od 1.000 povratnika, s različitim zahtjevima, a dnevno se njih dvadesetak obrati za neku vrstu pomoći ili savjeta.

- Mi želimo neke usluge da približimo našim povratnicima i vrlo je bitno da ih mogu imati sve na jednom mjestu kada je u pitanju administrativni dio, a pomoći će i drugim građanima - kazao je Đuro Ivanović, potpredsjednik Skupštine ove općine.

Inače, općina Bosanski Šamac se zalaže za pokretanje niza projekata u kojima će biti uključeni i povratnici koji bi na taj način sami sebi mogli obezbjediti egzistenciju.

Općina je iz budžeta izdvojila 50.000 KM za pomoć povratnicima, samo u ovoj godini, a očekuje se isto toliko i u narednoj.

Podsjećanja radi, do prije šest mjeseci kancelarija se nalazila u Donjem Hasiću, u jednoj osnovnoj školi, jer je sistematizacijom od prije deset godina oformljeno mjesto koordinatora osam povratničkih mjesnih zajednica na području općine Bosanski Šamac.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.