VIJESTI

DUŠAN KOVAČEVIĆ Srbija više nikad ne smije ratovati jer bi joj to bio posljednji rat

Srbijanski akademik o Kosovu

Autor:(D. K.)

22.10.2015

Komentarišući polemiku koja je nastala povodom izjave predsjednika Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimira Kostića da je Srbija izgubila Kosovo, proslavljeni srbijanski dramski pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je za beogradski "Blic" da Srbija više nikada ne smije ratovati.

- Kada pričamo o gospodinu Kostiću, o zajedničkim polemikama, to je i strah da je jedna priča - začeta 1945. (zabranom povratka na Kosovo za 100.000 Srba i Crnogoraca), što je promijenilo demografsku sliku - na svom kraju. Zauvijek. Posljedica je današnja situacija. Ne zavidim premijeru Vučiću na trenucima velikih poniženja, ali svaki loš razgovor je bolji od dobrog rata, i to naša Vlada mora imati na pameti. Srbija ne smije nikada više ratovati jer bi joj se moglo desiti da joj to bude posljednji rat. I da bismo se vratili na onu priču o nestašici crnog platna u prodavnicama - upozorava Kovačević.

Smatra i da je veoma važno znati nešto što Vladimir Kostić "iz svoje lične skromnosti" nije kazao.

- Ne znam da li je široj javnosti poznato da je gospodin Kostić tokom rata bio na Kosovu, što znači da, ako neko ima pravo da priča o Kosovu i borbi, on ima - dodao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.