VIJESTI

U BiH brašno i ulje skuplje nego u Njemačkoj i Velikoj Britaniji

Cijene osnovnih životnih namirnica izuzetno visoke

(J.K.)

28.10.2015

Kako su cijene osnovnih životnih namirnica u BiH izuzetno visoke u poređenju s platama i penzijama nije nikakva novost, ali kako se iz godine u godinu dolazimo u situaciju da su cijene hrane i pića iste ili čak niže u Njemačkoj, nego u BiH onda iz prave perspektive vidimo današnju BiH.

Prema analizi koju je napravio bh. poslovni magazin Prizma, vidljivo je kako su na primjer cijene brašna, ulja, maslaca, jaja i mlijeka jeftinije u Njemačkoj i Velikoj Britaniji nego u bh. trgovinama.

Prema navedenoj analizi, kilogram brašna u Njemačkoj se kreće između 0,6 i 1,8 maraka, u Velikoj Britaniji između 0,8 i 2,1 maraka, a u našoj zemlji između 1,1 i dvije marke

Ukoliko znamo kako je službeni podatak da je prosječna plata u BiH oko 830 maraka, minimalna plata oko 340 maraka, a realna plata većine naših građana oko 500 maraka u prosjeku, ne treba čuditi što nam je oko 20 posto stanovništva u dubokom siromaštvu, a oko 50 posto na granici siromaštva.

Prema navedenoj analizi, kilogram brašna u Njemačkoj se kreće između 0,6 i 1,8 maraka, u Velikoj Britaniji između 0,8 i 2,1 maraka, a u našoj zemlji između 1,1 i dvije marke. Nadalje, cijena litre ulja u Njemačkoj je oko dvije marke, u Velikoj Britaniji tri marke, a u BiH 2,2 marke. Jaja, za komad, u Njemačkoj su između 0,3 i 0,7 maraka, u Velikoj Britaniji 0,2 i 0,4 marke, a u BiH između 0,3 i 0,7 maraka.

Cijena 250 grama maslaca u Njemačkoj se kreće između 1,7 i 3,5 maraka, u Velikoj Britaniji između 2,2 i 8,8 maraka, a u BiH tri i pet maraka. Isto tako, cijena litre mlijeka u Njemačkoj se kreće od 0,8 do 2,8 maraka, u Velikoj Britaniji od 1,2 do tri marke, a u našoj zemlji 1,35 do 1,9 maraka.

Vrlo slični podaci su i kada se gledaju cijene pasti za zube, dezodoransa, šampona, toalet papira … Kako bi poređenja bila potpuna, treba navesti prosječne plate u navedenim zemljama.

Dakle, prosječna plata u Njemačkoj iznosi 4.215 maraka, u Velikoj Britaniji 5496 maraka, što znači u Njemačkoj više od pet puta veća nego u BiH, a u Velikoj Britaniji oko 6,6 puta veća nego je to slučaj u našoj zemlji.

Kako se navodi u analizi Prizme, ako u obzir uzmemo da jedna potrošačka korpa u BiH iznosi oko 600 maraka, prosječna neto plata navedenih 830 maraka, a minimalna plata oko 340 maraka, i kad tome dodamo troškove režija, ispada da većina građana BiH nema financijske mogućnosti da sebi dnevno priušte ni dva normalna obroka, prenose Nezavisne novine.

To se posebno odnosi na armiju onih koji zarađuju minimalnu platu. Prema tome, sve ostalo jednostavno pada u vodu, sve priče naših političara o boljim pokazateljima, o navodnom ekonomskom rastu, porastu zaposlenosti, Reformskoj agendi, bržem putu ka Evropskoj uniji.

Jer, dok god ogroman broj naših građana (pretpostavlja se ako u BiH živi oko 3,6 miliona stanovnika) svaki dan legnu gladni, to jasno pokazuje sav jad i čemer bh. politike od rata do danas.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.