VIJESTI

UKC TUZLA Od moždanog udara oboljevaju i mlade osobe

Veoma ozbiljna bolest

A. Buljugić

28.10.2015

Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara danas je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana pres konferencija s ciljem informisanja javnosti i edukacije šire populacije kao i važnosti blagovremenog prepoznavanja ove bolesti te brze reakcije u prepoznavanju prvih znakova moždanog udara.

Reducirana smrtnost

- Moždani udar je vrlo ozbiljna bolest i najveći broj bolesnika na našoj klinici je s ovom bolešću. Naša klinika ima jedinicu za moždani udar koja je značajno unaprijedila borbu protiv ove bolesti. Reducirana nam je smrtnost kao i onesposobljenost pacijenata - kazao je Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Prema riječima, Dževada Smajlovića, šefa Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti, Klinika za neurologiju u Tuzli godišnje primi oko 1.000 pacijenata sa moždanim udarom, u svojoj akutnoj fazi.

- Ova bolest nije rezervisana samo za stariju životnu dobu, od nje oboljevaju i mladi ljudi. Mi smo u posljednjih desetak godina napravili značajne iskorake u liječenju ove bolesti. Prije nekoliko godina započeli smo sa trenutno najsavremenijim načinom pristupa liječenju jednog tipa moždanog udara. Radi se o takozvanoj primjeni trombolitičke terapije u liječenju bolesti, čime se reducira smrtnost i ubrzava oporavak. Do sada smo uradili blizu 200 primjena trombolitičke terapije - istakao je Smajlović.

Pandemijski karakter

Moždani udar ima pandemijski karakter, a prema podacima u svijetu, kako je Smajlović dodao, oko 15 miliona godišne dobije moždani udar, svake šest sekunde neko umre od posljedica ove bolesti. Također je saopćeno da svaka šesta osoba u toku svog života može oboljeti od ove bolesti.

Trećina pacijenata, kako je kazala prof. dr. Mirjana Vidović, relativno se dobro oporavi, trećina ostaje zavisna o drugoj osobi, dok preostala trećina završava smrtno.

U četvrtak će se građanima dijeliti letci s ciljem predočavanja kvalitetne informacije o riziko faktorima, simptomima, kao i načinu liječenja moždanog udara. Ove godine svjetska pažnja bit će usmjerena na žene kao oboljele pacijente.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.