VIJESTI

HILJADE KRŠĆANA ZAPALILE SVIJEĆE: U Zenici obilježen blagdan Svih svetih

Brojni katolici okitili grobove bližnjih

Autor:D. PAŠALIĆ

1.11.2015

Kršćani širom svijeta danas obilježavaju blagdan Svih svetih, dan kada se sjećaju najmilijih obilazeći mjesta njihovog vječnog počivališta. Tako su vjernici katoličke vjeroispovijesti u Zenici cvijećem i svijećama okitili grobove bližnjih, dok će sutra obilježiti Dušni dan ili Dan mrtvih. 

U crkvama će biti održana posebna misama, a na grobljima blagoslov grobova. Valja podsjetiti kako se pod izrazom "Svi sveti" ne aludira na one osobe koje su službeno proglašene svetima, nego na sve one neupadljive i zaboravljene ljude koji su svoj posao i dužnosti obavljali savjesno. 

Na blagdan Svih svetih crkva poziva sve ljude da ih se sjete, zahvale i preporuče, jer je to smisao posjeta grobovima. Upravo su vodeći se time brojni Zeničani i Zeničanke, katoličke vjeroispovijesti, posjetili i obišli  groblja na Crkvičkom brdu, gdje su za duše pokojnih upalili svijeće i donijeli cvijeće, prisjećajući se trenutaka provedenih s njima.

- Ovaj blagdan predstavlja poseban dan jer dolazimo u krugu porodice da se prisjetimo onih koji više nisu sa nama. Običaj je da se ukrase groblja, da im odamo počast, a potom odlazimo na misu. Nekolicina ljudi dođe na gradsko groblje i sutra, kada se obilježava Dan mrtvih - kazala je za "Avazov" portal Danijela Kojić.

Podsjetimo, prve zabilježene historijske tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću, dok je Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio ovaj blagdan na 1. decembar kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom "Samhain" koji je označavao Novu godinu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.