VIJESTI

Radnici prekinuli proizvodnju u "Krivaja Mobel" Zavidovići

Nakon otpuštanja 170 radnika, priprema se otkaz za još najmanje 200

Ar. MEMIŠEVIĆ

3.11.2015

U štrajk je stupilo 400 od ukupno 800 radnika preduzeća „Krivaja Mobel“,  nakon što je Uprava najavila da je zbog smanjene isporuke osnovne sirovine nužna reorganizacija uposlenih, koja ne isključuje i dodatno smanjenje broja radnika.

Više od 160 radnika već je ostalo bez posla, a ista sudbina mogla bi zadesiti još nekoliko stotina.

Uposleni u privrednom društvu „Krivaja Mobel“ Zavidovići obustavili su proizvodnju nakon što je Uprava najavila da je, zbog smanjene isporuke sirovine za rad, neophodna reorganizacija uposlenih, a to u ovom slučaju znači smanjenje broja radnika.

Sindikat „Krivaje Mobel“ pozvao je radnike na obustavu rada, zahtijevajući od Uprave  osiguravanje uvjeta za radni angažman svih uposlenih.

- Uputili smo tri zahtjeva, da nam se isplate semptembarske plaće, da se 170 radnika poslanih na čekanje vrati na posao, te da poslodavac poštuje sve ugovorne obaveze koje preuzeo po ulasku u preduzeće - kaže Muhamed Mahovac, predsjednik Sindikata.  

radncii-pred-zgradom-opcine

Radnici traže pomoć i od Općine Zavidovići

Uprava je odlučila da u skladu sa novim Zakonom o radu, neće biti takozvanog „čekanja posla“ i  raskinut će se ugovor o radu sa svim uposlenim koje nije moguće radno angažovati u ovom preduzeću. Tvrde da se elaborat o reorganizaciji tek priprema, ali je evidentno da trenutno nema posla za sve.

- Za 800 preuzetih radnika potrebno je oko 40 hiljada kubika oblovine. Mi smo za ovu godinu realizirali oko 18 hiljada kubika sirovine. To nije dovoljno ni za pola radnika koji su trenutno u radnom odnosu - kaže Munib Husejnagić, direktor „Krivaja Mobel“.

Nekoliko stotina radnika okupilo se i ispred zgrade Općine Zavidovići. Sastali su se načelnikom Suadom Omaraševiće, koji je zbog novonastale situacije  najavio vanrednu sjednicu Općinskog vijeća.

Strahujući za svoja radna mjesta, radnici „Krivaja Mobel“ Zavidovići najavljuju da će u borbi za svoja prava ići i prema Zeničko-dobojskom kantonu te Vladi FBiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.